Jump to content

Wybór wędziska z kołowrotkiem shimano vs daiwa

Recommended Posts

Witam

Po skompletowaniu wędki karpiowej przyszedł czas na spinning.

Będę łowił z łódki także biorę kijek 2,40m.

Chcę wybrać między czterema zestawami, dwa z  marki shimano i dwa z daiwa.

No to zaczynamy:

Shimano

Pierwszy zestaw to shimano catana cx:

Wędka i kołowrotek

Drugi zestaw to shimano nexave cx:

wędka i kołowrotek

Daiwa

Pierwsza wędka to daiwa sweepfire

a druga to daiwa exceler

i do tego kołowrotki, wybrałem 3 sztuki

najtańszy daiwa sweepfire e 4000

najdroższy daiwa megaforcea

i ten który mi najbardziej pasuje(cena do jakości) daiwa crossfire 4000a

Teraz prosił bym o pomoc czy wejść w shimano, jeśli tak to który segment catana czy nexave, czy może daiwa, i też który segment sweepfire czy exceler, no i który kołowrotek do tych wędzisk z daiwy.

Prosiłbym o nie podawanie mi innych marek wędzisk bo nie chce wędzisk jaxon, mikado itp.

Ewentualnie kołowrotki możecie polecić ale wołałbym (jak już wybiorę jedną z tych dwóch marek)i tak coś do kompletu dobrać.

Nie zaprzeczę, że na dzień dzisiejszy to te tańsze zestawy wchodzą w grę ale wszystko może się zmienić a też nie chce brać czegoś najtańzego co nie zda relacji.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Wojtas,na podstawie Twoich propozycji,zrobiłbym następujący mix.Spinning Catana 240 i kołowrotek Daiwa Megaforce.Z tym jednak,że kupił bym Catanę 240 z cw.10-30g.Taki spin byłby bardziej uniwersalny,gdyż mógłbyś zastosować szerszy wachlarz przynęt,w dużym zakresie wielkości i masy.Większa moc spina na łódce także się przyda,aby w pełni kontrolować i kontrować zapędy ryby.Do wędki,odpowiedni byłby kołowrotek wielkości 3000-4000.Gdybyś jednak postawił na swoim i wybrał Catanę z cw.7-21g,to wtedy lepszym wyborem byłby kołowrotek wielkości 2000 max 3000.Wybrałbym Catanę,dlatego że ma takie "ciepłe",szczupakowe ugięcie.Uważam ten model spina,za jeden z najbardziej udanych w historii Shimano.Co do kołowrotka,to Daiwa cieszy się uznaniem i renomą od lat,rzadko też przytrafiają im się ewidentne buble.Do kołowrotków Shimano natomiast,po różnych perypetiach,stosuję w ostatnim czasie zasadę ograniczonego zaufania.(Mam tu na myśli tańsze modele tej firmy 130-250zł.)Na temat spinów Daiwy,nie wyrażę żadnej opinii,gdyż nigdy ich nie stosowałem.

Długo myślałem, szukałem i znalazłem coś fajnego - dwa kołowrotki ze stajni Cormorana :)

Co o nich sądzicie jako kołowrotki do spinningu (wiadomo w szczególności szczupak i sandacz)

black master 8pif 4000 oraz corcast 8pif 3000 spin

Teraz to się zastanawiam czy zamiast wędziska shimano catana cx 2,40m 10 -30 nie poszukać czegoś innego.

Może cormoran black bull lrc spin 2.40m 10-40g (przepraszam, że link do aukcji ale nigdzie jej znaleźć nie mogłem)

Może byście coś jeszcze doradzili. tak jak pisałem za kręcioł oraz spina z osobna do 180 zł.

Sezon spinningowy coraz bliżej :)

pozdrawiam

Edited by ugabanda