Skocz do zawartości

[Pomoc] Wybór wędki karpiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, szukam wędki karpiowej i kołowrotka, czy ktoś mógłby ocenić te przedmioty oraz rzetelność sklepu? 2 lata temu rozpocząłem przygodę z wędkarstwem ale nigdy nie interesowałem się sprzętem. Zaznaczam, iż nie zarabiam więc stąd próbuje wyłapać okazje ale nie wiem czy to będzie dobra inwestycja dlatego proszę o pomoc doświadczonych wędkarzy :)
Sport fish Super Tele Carp 330/40/145http:

Sport fish Niagara 5000/6BB
King GS3000/5+1BB
Jeżeli macie lepsze propozycje prosiłbym o podesłanie linku. Jeżeli chodzi o wędkę:
długość 300-360, korkowa, tylko okazje. Z góry dziękuje,
pozdrawiam,
Edytowane przez wind
edycja linków
Napisano

Witaj, doknując wyboru sprzętu powinieneś zadać sobie kilka podstawowych pytań: CO ?GDZIE ? JAK ?

A teraz do rzeczy, CO , domyślam się ,że chcesz łowić karpie.

Pytanie brzmi: karpie  czy karpiki z ostatniego zarybienia?

Jeśli to drugie to zaprezentowany sprzęt jest ok, natomiast jeśli pierwsze to nie sądzę aby ten sprzęt dał radę.

Jest szansa na powodzenie pod warunkiem,że to będzie glinianka wolna od zaczepów, gdzie bezmiar wody pozwoli Ci na walkę z rybą.

Wędkując zaś na wodzie zasobnej w zaczepy i duże karpie, moim zdaniem sprzęt jest trochę za słaby.

Wreszcie trzeci aspekt, JAK, mam na myśli metodę.

Każdy porządny kołowrotek karpiowy posiada WOLNY BIEG.

Bez tego nie masz szans na łowienie metodą gruntową.Pozdrawiam.

Napisano

Każdy porządny kołowrotek karpiowy posiada WOLNY BIEG.

Bez tego nie masz szans na łowienie metodą gruntową.

No to pojechałeś po bandzie kolego! Nie cierpię i nie używam kołowrotków z wolnym biegiem, gdyż uważam to za zbyteczny gadżet, a mimo to coś tam łowię ;) Co do sprzętu się nie wypowiem, bo nie mam o nim zielonego pojęcia, ale....

Pytanie brzmi: karpie czy karpiki z ostatniego zarybienia?

Jeśli to drugie to zaprezentowany sprzęt jest ok, natomiast jeśli pierwsze to nie sądzę aby ten sprzęt dał radę.
...znowu jesteś w wielkim błędzie. Odpowiedni zapas mocnej żyłki, trochę wędkarskiego obycia i prawie każdą wędką będziesz w stanie wyciągnąć nawet bardzo dużego karpia. Wędka do 145g. wyrzutu to nie tak mało i jeśli faktycznie posiada taką moc to kolega nie ma o co się zbytnio martwić.
Napisano

Każdy łowi wedle swego uznania, natomiast jeśli chodzi o kołowrotek , miałem na myśli metodę włosową a w tym wypadku taki jak wspomniałem ma zastosowanie.

Wędzisko i owszem mocne ,ale jak z pewnością wiesz i większość znawców to potwierdza kij teleskopowy ma znacznie gorszą akcję .

Napisano

jeśli chodzi o kołowrotek , miałem na myśli metodę włosową a w tym wypadku taki jak wspomniałem ma zastosowanie.

Kolego, właśnie o tej metodzie myślałem tak więc dalej jesteś w wielkim błędzie, a co do wędki to nie pisałem o akcji, a mocy(!) i jeśli ta jest taka jak opisana na wędce to nie będzie wielkiego problemu. Feederem do 100g. tachałem karpie i amury grubo powyżej 10kg, i było całkiem przyjemnie :)  więc...radzę najpierw spróbować, a potem się wypowiadać, bo to co opisują w katalogach czy artykułach sponsorowanych często mija się z prawdą.

Pozdro

Napisano (edytowane)

Łowić będę na takim łowisku: 21,12 hektara wody, średnia głębokość 4m dochodząca do 12m. Nastawiam sie na karpie tak do 10 kg chociaż liczę się z tym, że pierwsze okazy będą się zrywały z braku umiejętności ale jestem zdania, że trening czyni mistrza. Mógłbym prosić o podesłanie jakiegoś sprzętu, który będzie odpowiedni na moje zamiary? Budżet 300-500 zł. Dziękuje za szybkie odpowiedzi,

pozdrawiam

Edytowane przez Chri
Napisano

Budżet 300-500 zł.

Na jeden czy dwa zestawy?

A tak na marginesie, to zawsze mnie zastanawia dlaczego wszyscy pytają o tak mało istotną rzecz jak sprzęt, a prawie nikt o najważniejszą sprawę czyli taktykę połowu np. wybór miejscówki, podania zanęty, polożenia zestawu itd..

Napisano

Witam przepraszam, że link z aukcji ale nie mogę nigdzie znaleźć strony internetowej.

Z mojej strony polecam tą wędkę na karpia.Sam kupiłem ją w tym roku i jestem z niej bardzo zadowolony :)

Co do kołowrotka to bym wziął jakiś z wolnym biegiem w przedziale cenowym do 200 zł, np firmy cormoran seria Black Master BR lub seria CORCAST BR.

Za ta cenę myślę, że dorwiesz sprzęt,o który jeśli będziesz dbał, to posłuży ci kilka ładnych lat :)

Pozdrawiam

Napisano

A ja polecam kołowrotek, który użytkuję od ponad 10 lat i dalej świetnie się sprawuje, a mianowicie tica scepter. No i kosztuje ok. 250zł :) Moim zdaniem stosunek jakości do ceny w tym wypadku jest rewelacyjny z tym, że nie posiada wolnego biegu, z czego się bardzo cieszę :), bo co za problem poluzować hamulec, a w czasie walki z karpiem odpowidnio go dokręcić? ;) Co do wędek to używam robinsona diaflexa jak i starsze modele tej firmy, i jestem mega zadowolony!