Jump to content

Akcja Karpiówki

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Mam karpiówkę o akcji szczytowej i krzywej ugięcia 3,25lbs wędzisko solidne i mocne można cegłę zarzucić lecz jest trochę sztywne, czytałem że kije o akcji parabolicznej dają dużo więcej przyjemności z holu ale nadają się raczej bardziej do wywózki ciekaw jestem jak ta akcja przekłada się na rzuty czy jest dużo gorzej niż w przypadku wędki o akcji szczytowej bo przecież nie zawsze mamy możliwość wywiezienia zestawu czasem trzeba machnąć wędą

Specem nie jestem, mało łowiłem karpiówkami, lecz jednak mieszkając w UK trochę się bujałem po komercyjnych łowiskach.

To co zauważyłem, to fakt, że kije z akcją typowo szczytową inaczej się ładują podczas rzucania i rzuty są jak by dalsze niż kijami z ugięciem na całej długości. Kiedy rzucałem tymi drugimi, ładowały się one już od pierwszych przelotek i osiągałem nieco mniejsze odległości. Tak mi się wydawało przynajmniej. Druga sprawa z tym holem- może i miękki kij daje więcej frajdy, ale jak łowi się w łowiskach z zaczepami to miękkim kijem trudniej zapanować nad szalejącym karpiem...Poczekajmy jednak na opinię speca jakiegoś, który zapewne lepiej powie jak naprawdę z tym jest.

Masz rację że na trudnych technicznie wodach należy użyć sztywniejszego i mocniejszego kija by mieć kontrole nad rybą od samego początku holu a a co do rzutów to też mi się wydaje że będą krótsze i chyba ciężar wyrzutowy będzie mniejszy to mnie najbardziej zastanawia

Nicco właściwie wyjaśnił temat :D Odnośnie cieżaru wyrzutu -oczywiście w miekkich kijach jest mniejszy - alevtakie kijki wybaczają wiele błędów podczach holu , sztywne juz mniej :D No i faktycznie rybka przyjemniej chodzi na miekkim kijku - jesli łowisz na niewielkich odległościach, a akwen jest w miarę czysty itp. polecam jednak miekkie kije.

właśnie najbardziej zależy mi na czerpaniu jak największej przyjemności z holu dlatego pomyślałem o parabolach a i tak przeważnie łowię na komercyjnych które znam więc jedynym problemem mogą być rzuty gdy się łódeczka rozładuje :)