MICHNIK Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Mam karpiówkę o akcji szczytowej i krzywej ugięcia 3,25lbs wędzisko solidne i mocne można cegłę zarzucić lecz jest trochę sztywne, czytałem że kije o akcji parabolicznej dają dużo więcej przyjemności z holu ale nadają się raczej bardziej do wywózki ciekaw jestem jak ta akcja przekłada się na rzuty czy jest dużo gorzej niż w przypadku wędki o akcji szczytowej bo przecież nie zawsze mamy możliwość wywiezienia zestawu czasem trzeba machnąć wędą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Specem nie jestem, mało łowiłem karpiówkami, lecz jednak mieszkając w UK trochę się bujałem po komercyjnych łowiskach. To co zauważyłem, to fakt, że kije z akcją typowo szczytową inaczej się ładują podczas rzucania i rzuty są jak by dalsze niż kijami z ugięciem na całej długości. Kiedy rzucałem tymi drugimi, ładowały się one już od pierwszych przelotek i osiągałem nieco mniejsze odległości. Tak mi się wydawało przynajmniej. Druga sprawa z tym holem- może i miękki kij daje więcej frajdy, ale jak łowi się w łowiskach z zaczepami to miękkim kijem trudniej zapanować nad szalejącym karpiem...Poczekajmy jednak na opinię speca jakiegoś, który zapewne lepiej powie jak naprawdę z tym jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 16, 2012 Author Report Share Posted January 16, 2012 Masz rację że na trudnych technicznie wodach należy użyć sztywniejszego i mocniejszego kija by mieć kontrole nad rybą od samego początku holu a a co do rzutów to też mi się wydaje że będą krótsze i chyba ciężar wyrzutowy będzie mniejszy to mnie najbardziej zastanawia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Nicco właściwie wyjaśnił temat Odnośnie cieżaru wyrzutu -oczywiście w miekkich kijach jest mniejszy - alevtakie kijki wybaczają wiele błędów podczach holu , sztywne juz mniej No i faktycznie rybka przyjemniej chodzi na miekkim kijku - jesli łowisz na niewielkich odległościach, a akwen jest w miarę czysty itp. polecam jednak miekkie kije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 właśnie najbardziej zależy mi na czerpaniu jak największej przyjemności z holu dlatego pomyślałem o parabolach a i tak przeważnie łowię na komercyjnych które znam więc jedynym problemem mogą być rzuty gdy się łódeczka rozładuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts