Mordimer Madderdin Napisano 18 Grudnia 2014 Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2014 Witam, jakos ze urzeduje teraz w Oslo w Norwegii postanowilem wykorzystac to i sprobowac swoich sil w wedkarstwie z brzegu. Chcialbym zaznaczyc ze nei mam zadnego doswiadczenia na morzu, jedynie czysto hobbystycznie na stawach ze splawikiem i na grunt, nic wielkiego.Teraz tak, co do wedki i kolowrotka to wiem ze to juz sam sobie ogarne mniej wiecej, troche dluzszy i wytrzymalszy kij Tylko teraz co zalozyc na koniec plecionki? Nie zabardzo orientuje sie jak to wszystko wyglada, przy jest to po prostu przypon z ciezarkiem na dole i na bocznej pilker lub kotwiczka z jakims zarlem? ewentualnie przywieszka przy boku? Czy do pilkera juz nie ma ciezarka i jest sam pilker z ew przywieszka? Przypon moge bezposrednio polaczyc z cala plecionka? Bo czytalem ze tam sie stosuja przypony wyrzutowe? Ewentualnie jezeli cos przegapilem i jest to gdzies dosc dobrze wyjasnione w internecie (moze byc po angielsku) to bardzo prosil bym o linka i danie mi po glowie ze zaracam d*** wam tutaj Najbardziej super by bylo gdyby ktos byl na miejscu i mi pomogl w pierwszych krokach, przyznac sie jest tu w Oslo ktos? Jezeli nie to rowniez z checia moge kogos zaprosic na wspolny wypadzik Pozdrawiammarcin
wind Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Napisano 20 Grudnia 2014 witaj, poczytaj ten temat, co do zestawów musiałbyś się zapoznać z miejscowymi przepisami regulującymi amatorskie/sportowe połowy w wodach morskich. Nie wiem, ajk to wygląda w Norwegii ale w Polsce jest to spory zbiór przepisów, które trzeba znać. Bo czytalem ze tam sie stosuja przypony wyrzutowe? Podejrzewam, że masz na myśli przypon strzałowy?? Przypon moge bezposrednio polaczyc z cala plecionka? Możesz to zrobić stosując specjalny węzeł. Jeśli nie w zalinkowanym temacie to na pewno gdzieś na forum znajdziesz potrzebne Ci szczegóły techniczne. Miłej lektury.
Rekomendowane odpowiedzi