elendir1 Napisano 22 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 22 Lutego 2015 Witam jestem tu nowy mam problem aktualnie przebywam we Francji pojechałem nad rzekę a tam ! okonie po 50cm+ udało mi się złowić jednego i to dotego jeszcze za bok na woblerka był chyba najmnieszy z całej ławicy a miał 54 cm i 2,34 kg , próbowałem wszystkich przynęt : gumy woblery blaszki ,nic innego tu nie ma żadnych " robali " dodam że jest to rzeka o dość mocnym nurcie , okonie stoją na około 4 m głębokośći a i tak je widać bo woda jest czyściutka , co polecacie aby jakiegoś wyholować ?
grzybek Napisano 22 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 22 Lutego 2015 Ech, tylko zazdrocić takich widoków. Jeśli koniecznie chcesz takie okonie wyciągać to polecałbym spinning z żyłką oraz dużych gum wielkości 4" Raczej na pewno mają swoje okresy żerowania. Jeśli uda ci się odnaleźć ten czas to obłowisz się. Blachy i cykady mogą być równie skuteczne. Nie wspomnę już o żywczyku (jeśli dopuszczalne) bo to byłaby masakra dla tych ryb.
elendir1 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Lutego 2015 Gumy i inne sztuczne przynete próbowałem i zero skutku, chociaż miałem plecionke założoną . Żywca nie mam skąd pozyskać może jeszcze zaraz pojadę bo jest to 3 km ode mnie pod wieczór popróbować .
Artur z Kętrzyna Napisano 25 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 25 Lutego 2015 Pamiętaj że technika powadzenia też ma znaczenie. Może większą główkę i pukanie o dno, wachadełka. Musisz kombinować. No i trzeba było zobaczyć o ma w żołądku, to byś wiedział na czym żeruje.
RybakONB Napisano 25 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Właśnie założyłem temat w Spinningu o przynętach na: okonia, szczupaka. Mi się na okonie najbardziej sprawdzała obrotówka ta co w załączniku tylko łowiłem mniejsze sztuki A na tym samym łowisku po założeniu gum nic nie mogłem złapać. Obrotóweczke prowadziłem dość wolno niedaleko trzcin oraz w miejscach w których było widać ich ruchy. Edytowane 25 Lutego 2015 przez RybakONB
Rekomendowane odpowiedzi