Jump to content

Daiwa megaforce vs Shimano catana

Recommended Posts

Witam witam, potrzebuję przed zakupem opini na temat tych dwóch wędeczek, chciałbym wiedzieć jak się sprawują w praktyce, będę łowił na Odrze, Widawie, Bystrzycy, Oławce. Jaź, Kleń i Okoń będą głównym celem. ponieważ będę łowić z brzegu wybrałem kije trzy metrowe. Czy możecie coś o nich powiedzieć, pomóc w wyborze?

Daiwa Megaforce Jiggerspin 3.00 5-21

SHIMANO CATANA CX 300ML 7-21

catanka jest tańsza ale cięższa, generalnie szukałem czegoś do 15-18gr cw ale z trzymetrowych znalazłem tylko kongera carbomaxx master, wszystko inne w normalnych cenach ma standardową długość 2,7 - 2,8m. Trochę się obawiam że te do 21gr cw mogą być za sztywne na lekkie woblerki czy twisterki powiedzmy trzy gramowe, dlatego zależy mi na opini tych co mają i używają do połowu w nurcie

Rozpiętość rzek za...bista. Dlatego bierz catanę. Jeżeli masz możliwość weź 3-kę.. Wbrew uczonym "wędkologom", sprawdzi się na Oder, jak i jej dopływach.

Najwyraźniej nikt więcej się nie wypowie... dzięki Ozet za radę, też sądzę że catana będzie lepszym wyborem, brat ma alivio i powiem że podoba mi się praca szczytówki podczas prowadzenia przynęt zarówno tych cięższych 10gr. jak i tych lżejszych 3gr. kijek nie jest ciężki, dobrze leży w dłoni a i do samego wykonania nie można się czepić,catanka jak już wspomniałeś swoją renomę ma i myślę że sprosta moim wymaganiom, tak więc zamawiam (niestety z allegro bo we wrocku nie znalazłem w stacjonarnym) mam nadzieje że dojdzie bez szwanku, 130zł to myślę dobra cena. to będzie wersja cx, nie wiesz czym się różni od dx?

DX, jest minimalnie "szybsza", dla nie obeznanych z wędkami Shimano różnica żadna. Tak jak kolejne wersje Best Mastera,,ugięcie od "kluski" przenosi się bardziej do szczytu. Czyli kolejne wersje są szybsze.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...