Jump to content

Wybór bacika. :)

Recommended Posts

Witam państwa bardzo serdecznie.  W tym sezonie pragnę zacząć swoją przygodę z łowieniem pełnym zestawem. Interesują mnie baty 7 metrowe. I teraz mam dylemat, jakiego bata wybrać. Łowię na jeziorku, gdzie sporadycznie może trafić się lin i karaś, ale to jest już na wagę złota, niestety. Mój budżet to 200zł. W tej kwocie interesują mnie takie baty:

- Konger Arcus Pole 700
- Mistrall Torella Pole 7m
- Mikado X-Plode (ale jak widzę, to jest strasznie ciężki)

Zastanawiam się, czy dozbierać kilka groszy i kupić coś z tych:

- Trabucco Erion X-Lite Pole
- Mikado Tournament Pole (ale słyszałem, że nowa wersja jest gorsza od starej)
Czy może jeszcze cos innego do kwoty 400zł. Nie wiem, czy jest sens się wykosztotywać, ale zdaję sobie sprawę, że różnica jest bardzo odczuwalna.

Edited by desertsky

Cześć

Przyznaje nie znam batów, które wymieniłeś... oprócz mikado tournament 7m, którego używam od 2 lat. Bardzo fajny bat, lekki i bardzo miękki. Nie ukrywam że raz mi druga cześć od góry pękła, niespodziewanie. Od tamtej pory jestem bardzo ostrożny w użytkowaniu tego bata. Wiem, że na tym forum ktoś już opisywał, że obecne tournamenty są gorsze od tych wcześniejszych, być może ale tournamentem łowię 5 godzin i nie odczuwam zmęczenia łowiąc nim.

Ostatnio kupiłem

Wędka Jaxon XT-PRO Limited Edition Pole 8 metrów

Niby o 10 gram cięższy od tournamenta ale po kilku godzinach da się odczuć jego wagę, nie wiem gdzie leży przyczyna bo na pewno nie w tych 10 gramach różnicy, może inaczej jest wyważony. No i Jaxon jest zdecydowanie bardziej sztywny,  tournament bardzo fajnie miękki.

8 metrowego tournamenta chciałem kupić ale waga była znacznie większa niż Jaxona, stąd wybór na Jaxona.

to tyle z mojego punktu widzenia.

połamania

Paweł