Pszkowiak Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 Witam Coraz więcej osób interesuje się połowem karpi łowią je na różne przynęty najczęściej kupują kulki proteinowe. Wcale nie trzeba ich kupować można zrobić je samemu tylko trzeba mieć troszkę cierpliwości . To jest mój przepis na kulki : -8 jajek -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka kaszy mannej -4 szklanki mąki kukurydzianej -2 szklanki mleka w proszku -3 lub więcej łyżek miodu (duże karpie lubią miodzik) -2 łyżki oleju - barwnik ( nie każdy w domu ma barwnik ale jeżeli nastawi się na żółty kolor doskonała jest do tego kurkuma - 2 łyżki) -atraktor (polecam tutti-frutti ale ja dodałem ciasta wędkarskiego truskawkowego i efekt jest równie dobry i dodaje kolorystyki kulkom) Robienie Ciasta wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Oddzielnie mieszamy mokre i suche. Po dokładnym wymieszaniu suche wsypujemy do mokrych. Jeżeli składników będzie za mało należy dodać mąki kukurydzianej i pszennej. Dokładnie ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. powinno to wyglądać mniej więcej tak: . Potem formujemy kulki dobrze jeśli ktoś ma roller bo bez niego troche się pomęczymy gdy kulki uformujemy wrzucamy je do głębokiej i wrzącej wody gdy wrzucimy gotujemy na wolnym ogniu aż kulki wypłyną na powierzchnię: . potem je suszymy w temperaturze pokojowej przez około 3-4 dni nie wystawiajcie ich na słońce bo popękają. a oto efekty: Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielO Posted April 11, 2015 Report Share Posted April 11, 2015 Dzięki za przepis muszę wypróbować! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Badziąg Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Przydałby się kosztorys ,żywotność kulek (np czy można zrobić na zapas na miesiąc) , czy kulki są pływające czy może leża na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pszkowiak Posted April 13, 2015 Author Report Share Posted April 13, 2015 kulki są tonące. śmiało zapas na miesiąc tylko trzeba odpowiednio przetrzymywać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now