Jump to content

Kulki Proteinowe


Pszkowiak
 Share

Recommended Posts

   Witam


 


Coraz więcej osób interesuje się połowem karpi łowią je na różne przynęty najczęściej kupują kulki proteinowe.


Wcale nie trzeba ich kupować można zrobić je samemu tylko  trzeba mieć troszkę cierpliwości  ;) .


To jest mój przepis na kulki :


-8 jajek


-2 szklanki mąki pszennej


-1 szklanka kaszy mannej


-4 szklanki  mąki kukurydzianej


-2 szklanki mleka w proszku


-3 lub więcej łyżek miodu (duże karpie lubią miodzik)


-2 łyżki oleju


- barwnik ( nie każdy w domu ma barwnik ale jeżeli nastawi się na żółty kolor doskonała jest do tego kurkuma - 2 łyżki)


-atraktor (polecam tutti-frutti ale ja dodałem ciasta wędkarskiego truskawkowego i efekt jest równie dobry i dodaje kolorystyki kulkom)


                                                                           Robienie   Ciasta


 


wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Oddzielnie mieszamy mokre  i suche. Po dokładnym wymieszaniu  suche wsypujemy do mokrych.


Jeżeli składników będzie za mało należy dodać mąki kukurydzianej i pszennej. Dokładnie ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min.


powinno to wyglądać mniej więcej tak:P1030785.JPG .


Potem formujemy kulki dobrze jeśli ktoś ma roller bo bez niego troche się pomęczymy gdy kulki uformujemy wrzucamy je do głębokiej i wrzącej wody gdy wrzucimy gotujemy na wolnym ogniu aż kulki wypłyną na powierzchnię:CAM00096.jpg . potem je suszymy w temperaturze pokojowej przez około 3-4 dni nie wystawiajcie ich na słońce bo popękają.


a oto efekty:CAM00093.jpg


 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...