rmp1 Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 (edited) WitajcieChciałby poprosić o pomoc w doborze wędki, poniżej wszystkie informacje jakie mogą być pomocne które przychodzą mi do głowy, jako amator proszę o wyrozumiałość - łowienie typowo amatorskie, rekreacyjne, kilka(naście) razy w roku- wyłącznie metoda spławikowa, przede wszystkim jeziora, stawy i zakola dużych rzek - czyli woda stojąca- łowienie głównie z brzegu lub pomostu, czasami z łódki (oceniłbym proporcje 70/30) - raczej małe, ewentualnie średnie ryby, do tej pory najczęsciej płoć, wzdręga, ukleja, mały okoń ale z czasem wraz ze wzrostem wiedzy i umiejętności chciałbym spróbować z innymi rybami spokojnego żeru (lin, karaś, krąp) - oczywiście to na chwilę obecną odległy temat.- przynęta: zwykle biały robak, kukurydza, rzadziej rosówkaCzego szukam:- lekkiej, wytrzymałej, solidnej wędki na kilka lat- raczej nie teleskopowej, chyba, że poza korzyściami transportowymi wynika z tego jakikolwiek profit?- długość z przedziału 300 - 360 cm, optymalnie 330 cm (jestem niski i długie wędki są dla mnie nieco mniej poreczne)- CW: celuję w 10 - 40, lecz nie jest to wartość "sztywna"- raczej nie rzucam na dalekie odległości, trudno mi w tym momecie dokładnie okreslić, ale obstawiam 15-30mI teraz najważniejsze pytanie, po przeczytaniu wielu opinii na forach sam już nie wiem co powinienem wybrać: krótką match'ówke czy długi spinning ? Jedni piszą, że pod standradowy krótki spławik na wodę stojącą (nie waggler) lepsza będzie spinningówka, inni piszą, że skoro ktoś i tak nie planuje łowienia na spinning tylko spławik to lepiej Match bo bardziej rozwojowa i z czasem można poprobować na większe dystanse. Osobiście też skłaniam się do tej drugiej opinii, ale czekam na Wasze komentarze i liczę na pomoc Budżet jaki mam na wędkę + kołowrotek to ok. 350 zł.Poniżej to, co na teraz wpadło mi w oko, czekam też na Wasze propozycje.Shimano Forcemaster Ax 11' C Mini Fl 330cmAbuGarcia 305cm 10-30gWĘDKA 330CM LAGUNA QUIVER DAIWAWĘDKA 330CM/8-28G LAGUNA SPIN DAIWADAM SUMO TRX FLOAT 330CM Daiwa Procaster Trout 330/10-35 11708-330JAXON EXTERA DISTANCE FLOAT 3,30m 10-40gJAXON SILVER SHADOW DISTANCE FLOAT 3,30m 10-40g Edited June 3, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 - długość z przedziału 300 - 360 cm, optymalnie 330 cm (jestem niski i długie wędki są dla mnie nieco mniej poreczne) Hmm! Mój ojciec był "z metra cięty", a łowił dłuższymi, bo dłuższą wędką lepiej i precyzyjniej się holuje rybę. Ja bym jednak doradzał Ci 3,90, gdyż to jest tylko 180 g, a więc różnica w zasadzie niezauważalna. Wzrost nie ma tutaj nic do gadania. Być może niżsi od Ciebie łowią tyczkami 13,5 m lub odległościówkami 4,5-4,8 m... - CW: celuję w 10 - 40, lecz nie jest to wartość "sztywna" To słusznie, że nie jest sztywna, bo ja doskonale sobie radzę z leszczami nawet +60 cm kijkiem do 20 g. Doradził bym więc coś z takiego przedziału. - raczej nie rzucam na dalekie odległości, trudno mi w tym momecie dokładnie okreslić, ale obstawiam 15-30m To są duże odległości, 30 metrów to dużo/daleko. Jedni piszą, że pod standradowy krótki spławik na wodę stojącą (nie waggler) lepsza będzie spinningówka, inni piszą, że skoro ktoś i tak nie planuje łowienia na spinning tylko spławik to lepiej Match bo bardziej rozwojowa i z czasem można poprobować na większe dystanse. Osobiście też skłaniam się do tej drugiej opinii, ale czekam na Wasze komentarze i liczę na pomoc Jw. Ty już łowisz na długich dystansach, a jak jeszcze planujesz się rozwijać i uczyć, a także poławiać większe i silniejsze ryby (zresztą, nigdy nie wiemy co zeźre naszego robala i kiedy), to ja osobiście doradzałbym Ci kijek 3,90 m o cw do 20 g. A to, czy wybierzesz float, czy match, to już Twoja decyzja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts