kojot80 Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 (edited) Witam kolegów po kiju. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze echosondy, bowiem nigdy wcześniej nie miałem z nią do czynienia i nie wiem na co zwrócić. Łowię z pontonu i z łódki, raczej na spokojnej wodzie. Zakładany budżet na ten wydatek to ok 1200 zł góra 1500zł. W szczególności mam pytanie o Dragonfly 4PRO echosonda 4.3", Wi-Fi, GPS, DownVision, mało znanej mi marki Raymarine, która po wstępnej selekcji wpadła mi w oko. Jak na tą cenę jest chyba znakomicie wyposażona (m.in. właśnie w DownVision i GPS) i nie znalazłem w tej cenie porównywalnego sprzętu u konkurencji . Na co w ogóle zwrócić uwagę przy wyborze echosondy? Co myślicie o Dragonfly 4PRO w porównaniu do takich marek jak Humminbird? Z góry dzięki za pomoc. Edited July 10, 2015 by kojot80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Raymarine to bardzo znana i dobra marka. Tutaj masz jakiś wybór choć pewnie znajdziesz więcej u wujka Google. Nie znam tej echosondy ale wierzę, że warto wybierać najnowsze technologie i urządzenia. Pamiętaj, że do każdej echosondy z GPSem musisz dokupić osobno mapę. Tak więc skoryguj każdą cenę urządzenia o zakup mapy do plotera. Jeśli się nie mylę, to najtańsza cena oscyluje w granicach 700-800zł jeśli chodzi o morze. Nie orientowałem się w cenie map jezior. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Witam Raymarine to marka sprzętu profesjonalnego, sprzęt tej firmy jest drogi i dla tego co dla nie których nie znany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojot80 Posted July 11, 2015 Author Report Share Posted July 11, 2015 Czyli jednak jest to znana marka, myliłem się, jestem zaskoczony. Dostrzegam jednak problem z mapami i to nawet nie o ich cenę. Ja łowię zazwyczaj na Mazurach, dokładnie mówiąc - jezioro Leleskie. I tak jak się trochę rozejrzałem, to z mapami mazurskich jezior jest bryndza, nie mówiąc nawet żeby znaleźć mapę tego na którym łowię. Wspomnianego Raymarine można dostać np. z mapami Jeppesen C-MAP Essentials EU ale one tez nie obejmują raczej Mazur. Chyba na razie ten GPS na niewiele mi się przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 Jeżeli chcesz kupować urządzenie z GPSem wpierw poszukaj map z interesującym Ciebie obszarem. Możliwe, że Aquamapa wkrótce będzie takie posiadać. Sam możesz uczestniczyć w programie. Wspólnie z kilkoma kolegami pracujemy nad mapami, także jezior mazurskich. Przekazujemy dane z pływań i mapy powstają. Długo nie będzie lepszych map. Mapy batymetryczne to zupełnie inna broszka. Poszukaj w mapach Navionics albo innych Link to comment Share on other sites More sharing options...
AQUA MAPA Posted November 22, 2015 Report Share Posted November 22, 2015 Andrzeju, cieszymy się że nas wspierasz i propagujesz projekt AquaMapa. Właśnie udostępniamy demonstracyjną wersję map Aqua Mapa więc każdy może zapoznać się z zasobami danych i z możliwościami serwisu.Mapy można przeglądać na dwa sposoby:1) w internetowym serwisie mapowym - w tym celu należy pobrać wtyczkę Unity Web Player,2) w aplikacji na urządzenia mobilne z systemem operacyjnym Android.Prosimy was o opinie na temat działania i wyglądu aplikacji oraz o sugestie co moglibyśmy w niej udoskonalić w okresie zimowym. Wersja demonstracyjna jest czasowo ograniczona do 1 marca 2016 kiedy to aplikacja zostanie udostępniona odpłatnie. Dodatkowo od marca 2016 nasze mapy będą też dostępne dla różnych modeli echosond Lowrance. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts