Jump to content

Potrzebuje wędki karpiowej!

Adrian Olejak
 Share

Recommended Posts

Tak jak w tytule potrzebuje wędziska karpiowego do dalekiego wyrzutu,giętkiego,wytrzymałego potrzebuje rzucać po 150metrów ok. 350-400 zł na wędzisko.

Kołowrotek do 150-200 złotych z większą szpulą na jakieś rybki do 30 kg żeby dawał radę

Do tego jak możecie polecić jakąś zyłkę 35.

Edited by Adrian Olejak

Powiadasz 150 m chcesz rzucać  :lol:

A jakie masz doświadczenie w rzucaniu karpiówkami ?

Najlepsza ( najdroższa )  wędka na nic się zda jak źle dobierzesz cały zestaw.

Dobiera się tak żeby kołowrotek kosztował tyle samo co kij a najlepiej, żeby był droższy bo to on przyjmuje na siebie główny ciężar walki. Za te pieniądze co piszesz raczej nic rozsądnego nie kupisz a już na pewni nie ze szpulą rzutową. Bo to, że opisują " long cast " ma się nijak do rzeczywistości.

Proponuję DAIWA REGAL CARP NEW 2015 13 FT 3,5 LB. Widziałem w akcji ten kijek. Ma zapas mocy. Ale czy rzucisz nim nawet 100 m zależy od Ciebie a nie od kija.

Z żyłek szukaj Gardner Sure Cast.

JK

Nie chcę być złośliwy ale kiedyś udało mi się udowodnić, że to co niektórzy nazywają 100 m w rzeczywistości daje góra 80 m a najczęściej 70 m. Ale skoro tak twierdzisz...

Ja użyłbym żyłki góra 0,30 mm i przyponu strzałowego a nie żyłki 0,35 mm. 

Typowe wędki rzutowe mają pierwszą przelotkę 50 mm. 

Ja myślę, że potrzebujesz też kołowrotka - betoniarki z długą szpulą.

Ja używam Chub Outcast 50+ 12"/3 lbs. Na żyłce 0,35 mm Jet Fischa osiągam przy dobrych warunkach 120 m. Ale ten kij jest droższy niż kwota którą Ty przeznaczasz. Kołowrotki PENN Affinity 8000. 

JK

Karpie z 20 lat a wcześniej też już łowiłem. W międzyczasie był i spin, i feedery i spławik.

Nie złowiłem ryby tylko na muchę i na tyczkę.

Tu jest np ten Chub których ja używam.

Chub Outkast Plus

Nie wiem jak jest z jakością tych wędek dziś bo moje mają po dziewięć lat i muszę je oddać w tym do renowacji i będą jak nie Chuby  :)

JK

Edited by wind
edycja linku

Dokładnie jak kolega JKarp mówi bardzo duzo zależy od techniki rzutu, ja aktualnie używam teraz Daiwa Theory 50mm butt ring (pierwsza przelotka) 3,5 TC i czasami jest dość ciężko zarzuć więcej niż 130 m. Kołowrotek mogę polecić Ci troszkę droższy ale wytrzymały Daiwa crosscast x5500 i co ważne z duza szpula do dalekich wyrzutów, teraz pytanie jest typu czy potrzebujesz kołowrotka z wolnym biegiem czy nie?