Adrian Olejak Posted August 13, 2015 Report Share Posted August 13, 2015 (edited) Tak jak w tytule potrzebuje wędziska karpiowego do dalekiego wyrzutu,giętkiego,wytrzymałego potrzebuje rzucać po 150metrów ok. 350-400 zł na wędzisko. Kołowrotek do 150-200 złotych z większą szpulą na jakieś rybki do 30 kg żeby dawał radę Do tego jak możecie polecić jakąś zyłkę 35. Edited August 13, 2015 by Adrian Olejak Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted August 13, 2015 Report Share Posted August 13, 2015 Powiadasz 150 m chcesz rzucać A jakie masz doświadczenie w rzucaniu karpiówkami ? Najlepsza ( najdroższa ) wędka na nic się zda jak źle dobierzesz cały zestaw. Dobiera się tak żeby kołowrotek kosztował tyle samo co kij a najlepiej, żeby był droższy bo to on przyjmuje na siebie główny ciężar walki. Za te pieniądze co piszesz raczej nic rozsądnego nie kupisz a już na pewni nie ze szpulą rzutową. Bo to, że opisują " long cast " ma się nijak do rzeczywistości. Proponuję DAIWA REGAL CARP NEW 2015 13 FT 3,5 LB. Widziałem w akcji ten kijek. Ma zapas mocy. Ale czy rzucisz nim nawet 100 m zależy od Ciebie a nie od kija. Z żyłek szukaj Gardner Sure Cast. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Olejak Posted August 13, 2015 Author Report Share Posted August 13, 2015 Spokojnie rzuce tylko potrzebuje dobrego kija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted August 13, 2015 Report Share Posted August 13, 2015 Nie chcę być złośliwy ale kiedyś udało mi się udowodnić, że to co niektórzy nazywają 100 m w rzeczywistości daje góra 80 m a najczęściej 70 m. Ale skoro tak twierdzisz... Ja użyłbym żyłki góra 0,30 mm i przyponu strzałowego a nie żyłki 0,35 mm. Typowe wędki rzutowe mają pierwszą przelotkę 50 mm. Ja myślę, że potrzebujesz też kołowrotka - betoniarki z długą szpulą. Ja używam Chub Outcast 50+ 12"/3 lbs. Na żyłce 0,35 mm Jet Fischa osiągam przy dobrych warunkach 120 m. Ale ten kij jest droższy niż kwota którą Ty przeznaczasz. Kołowrotki PENN Affinity 8000. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Olejak Posted August 13, 2015 Author Report Share Posted August 13, 2015 Popatrzę sobie na tego kija może. Hm... Ja swoją karpiówką rzucam po 100-110 metrów z ciężarkiem karpiowym na 70 gram spiralka + 10g zanęty w nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Olejak Posted August 13, 2015 Author Report Share Posted August 13, 2015 Tak zapytam z ciekawości. Ile pan już łowi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted August 14, 2015 Report Share Posted August 14, 2015 (edited) Karpie z 20 lat a wcześniej też już łowiłem. W międzyczasie był i spin, i feedery i spławik. Nie złowiłem ryby tylko na muchę i na tyczkę. Tu jest np ten Chub których ja używam. Chub Outkast Plus Nie wiem jak jest z jakością tych wędek dziś bo moje mają po dziewięć lat i muszę je oddać w tym do renowacji i będą jak nie Chuby JK Edited August 16, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Olejak Posted August 14, 2015 Author Report Share Posted August 14, 2015 Dziękuję za radę. Będę brał tego chuba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakerpk Posted August 15, 2015 Report Share Posted August 15, 2015 Dokładnie jak kolega JKarp mówi bardzo duzo zależy od techniki rzutu, ja aktualnie używam teraz Daiwa Theory 50mm butt ring (pierwsza przelotka) 3,5 TC i czasami jest dość ciężko zarzuć więcej niż 130 m. Kołowrotek mogę polecić Ci troszkę droższy ale wytrzymały Daiwa crosscast x5500 i co ważne z duza szpula do dalekich wyrzutów, teraz pytanie jest typu czy potrzebujesz kołowrotka z wolnym biegiem czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Olejak Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Z wolnym biegiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts