Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem na strychu 2 wędki, są w całkiem dobrej formie, poza tym, że brakuje im kilku przelotek. Problem w tym, że nie wiem jakie rozmiary powinienem dokupić. Normalnie sprawdziłbym nową wędkę w internecie, ale nie potrafię znaleźć tych modeli, nie potrafię nawet dokładnie podać jakiej są firmy. Obie to teleskopy.

Jedna to: "Geologic" Set Trout 4.00M, 1-15g / 230g wagi. - doszedłem do tego, że jest z Decathlon'a , brakuje przedostatniej przelotki i szczytowej. 

(Na marginesie: Trout z tego co wiem to Pstrąg. Pstrąga łowi się głównie na spinning, a nawet gdzieś czytałem, że nie można go łowić na żywą przynętę. Zresztą na spławik to chyba ciężko? Więc czy to możliwe, że jest to wędka spinningowa która ma 4m? :o

Druga to chyba "Black Pacific" Special Buscle, 10-60g 3M. Tutaj też brakuje szczytowej i przedostatniej. Z tym, że ta jest trochę zrysowana. 

a nawet gdzieś czytałem, że nie można go łowić na żywą przynętę.

To dokładnie jest tak: Gdzieś mogłeś faktycznie przeczytać, że gdzieś można łowić na żywą przynętę czy robala np, ale to nie u nas. ;)

A co do przelotek, to najprościej Ci będzie zabrać ten kijek do sklepu i tam sprzedawca powinien dopasować do niego jakieś przelotki - tak jest u nas w sklepach i takimi m.in poradami czy pomocą zyskują klientów. 

brakuje przedostatniej przelotki i szczytowej.

A masz pewność, że pomiędzy nimi nie powinna być jeszcze przelotowa przelotka? Bo i tak mogło być. ;)

;) OK Jarku, niepotrzebnie się przyczepiłem.

PS. To jest pierwszy emotikon w historii moich "występów" na forumwedkarskie.pl.

Edited by Ozet

A co do przelotek, to najprościej Ci będzie zabrać ten kijek do sklepu i tam sprzedawca powinien dopasować do niego jakieś przelotki - tak jest u nas w sklepach i takimi m.in poradami czy pomocą zyskują klientów. 

Ok, dziękuję. Tak zrobię. 

Co do "przelotowej" przelotki, wydaje mi się, że takowej nie było, bo wędka składa się z czterech segmentów i raczej nie byłoby to możliwe, bo nie dałaby się złożyć. Aczkolwiek się nie spieram, bo zwyczajnie się nie znam.  ;)

Edited by Szczupły Okoń

Co do "przelotowej" przelotki, wydaje mi się, że takowej nie było, bo wędka składa się z czterech segmentów i raczej nie byłoby to możliwe, bo nie dałaby się złożyć.

Ta "przelotowa", to nic innego, jak przelotka zmontowana na przesuwnym pierścionku i jest luźno zakładana na szczytowy element. Dopiero jak rozkładasz kijek, to tą przelotkę przesuwasz w odpowiednie miejsce, gdzie trzyma się na wcisk (lekko!) na stożku szczytówki. 

Edited by Jotes