Jump to content

Niecodzienne połowy

Paszczak
 Share

Recommended Posts

Czasem bywa tak że polując na jakiś gatunek, niespodziewanie na haku melduje się najmniej spodziewana przez nas ryba. Czyta się czasem o sandaczach na kukurydzę, karpiach na wahadło itp. Proponuję w tym temacie opisywać swoje dziwne, niecodzienne połowy.

Muszę się przyznać że moją pierwszą rybą na spining był 25 centymetrowy krąp. Nieomal połknął Meppsa nr 2. Odtąd na listę moich niecodziennych połowów dostały się:

Płoć - obrotówka Mepps nr 2, kolor biały

Wzdręga (to nie jest aż takie dziwne) - przynęta jak wyżej

Ukleja, a raczej kilka - woblery kleniowo - jaziowe

Leszcz - zaatakował dużą trociową obrotówkę firmy Dragon.

Mój ojciec złowił kilka szczupaków na białe robaki na haku nr 24, największy około 3 kg.

Po powrocie do polski dorzucę foty.

Ja okonia na skórkę chleba raz złapałem. No, okonka. Uklejka też się trafiła na woblerka kleniowego...Szczupak na kleniowym zestawie to norma w sumie.

Raz leszcza sporego na algę 3, ale później się dowiedziałem, że mają trochę agresji w sobie i przejawiają czasem agresję...Najdziwniejszy przyłów jednak był pstrąg tęczowy na kukurydzę. I od razu mówię, to było na dzikim stawie w UK. Kiedy pytałem gospodarza koła o tego pstrąga, to powiedział mi, że musiał wpłynąć z rzeki poprzez podziemną rurę wyrównującą poziom wody w stawie- takie połączenie z pobliskim kanałem. Ale w okolicy nikt nie widział pstrągów ani nie było stawów hodowlanych, więc pochodzenie ryby to tajemnica...Tęczak miał nie całe 40cm, i pokazał mi swoją siłę na matchu :)

• 5 months later...

A ja złowiłem na Wiśle leszcza ok. 3 kg. na żwyca. Wziął na uklejkę :) A kolega złowił sandacza podczas ściągania wędki na dużą kulkę chleba z zniemniakiem :)) A na srtawie gdzie chodzę czesto karasie brały na jarzębine :))

• 4 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...