marckus Napisano 29 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Oj Marcin, Marcin. A jakby jeszcze określić do jakich przynęt ma być ten kijek przeznaczony? Ale OK, ja Ci podpowiem z mojego punktu widzenia. Wybierając kijek zawsze kieruję się takimi kryteriami: ma się giąć tak jak ja sobie tego życzę, rękojeść ma nie wyłazić poza łokieć, a uchwyt powyżej stopki kołowrotka ma pasować do mojej łapki (ma być taki, bo tuż po zarzuceniu przynęty, moja dłoń automatycznie przeskakuje powyżej stopki kołowrotka). Do moich preferencji, pasuje tutaj tylko Dragon, ale każdy ma własne upodobania. Dzięki Jarku za podpowiedź Już wiem co zrobić i nie kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 30 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Kołowrotek OK, natomiast jeśli chodzi o wędziska, to są mało porównywalne, Berkley 3-7g, Dragon 4-18g, jak to porównać? Jeśli miałbym brać pod uwagę firmę, wybrałbym Berkley'a, jeśli użytkowość (uniwersalność) - Dragona. Wszystko zależy od tego czy nastawiasz się typowo na okonie, wzdręgi - ten pierwszy. Jeśli możesz spodziewać się przyłowu sandacza, bądź szczupaka wybrałbym ten drugi. Ogólne zasady doboru wędziska dobrze sformułował Jotes, wędzisko ma Ci "leżeć", a kołowrotek przyzwoicie wyważać zestaw. Wówczas wędkowanie będzie komfortowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi