Jump to content

Kołowrotek do wędki (spinning)

Recommended Posts

Michale, te kołowrotki to kompletna "mizeria". Niestety musiałbyś trochę dołożyć, ale z pełną odpowiedzialnością mogę Ci polecić model KJ-ARM300M, używamy tych kołowrotków z moją Panią półtora sezonu, bez najmniejszych awarii. Przeżyły nawet spinningowanie z plaży w słonej wodzie. Bardzo dobrze układają zarówno żyłkę jak i plecionkę. Jak dotąd powstała jedna, jedyna "broda" i to ewidentnie z mojej winy.

Odnośnie wędki, to dobry wybór wędziska budżetowego, jedyne moje zastrzeżenie - troszkę przykrótkie, ja wybrałbym 270cm, bardziej uniwersalna, połowisz nią bardzo dobrze z brzegu, a jeszcze nie za długa na łódkę - ale to moje subiektywne zdanie.

Edited by Alexspin

Sugerowałbym zmianę kołowrotka, metoda spinningowa wymaga ciut lepszego sprzętu z tego względu, że kołowrotek non stop "pracuje". Niski budżet to sporo kompromisów. Osobiście polecam młynek Robinson Dakota, który pomimo niskiej ceny jest modelem wyróżniającym się z tłumu. 

Szwagierek ma ten kręcioł "Dakota" jak za te pieniądze jest dobrze spasowany, luz ma minimalny, taki jaki powinien być. I na prawdę ładnie chodzi. Jak coś też polecam. Nawet ładnie plecionkę układa.

Ten drugi kołowrotek też mam, ale przy spławiku. Mam go kilka lat i dobrze chodzi, lekko. Tylko przesmarowałem go 2 razy i da się łowić.

Jednak zgodzę się z kolegą powyżej. Trochę lepszy kołowrotek. Olek Ci dobry sprzęt wskazuje. 

Więc zdecydowałem się na ten model sugerowany przez Alexa. Jaką gramaturę do wyżej podanego przeze mnie kija brać? 300gramowy będzie okej?

A będąc już w temacie - nie mam funduszy na inwestowanie w dobre plecionki. Więc w moim zasięgu jest jedynie

Plecionka Shogun Round

I mam dylemat. Brać tą plecionkę, oczywiście cienką ( 0.08-0.10), czy wziąć zwykłą żyłkę?

na oku mam taką najnormalniejszą, dedykowaną do spinningu :

Żyłka Mikado Tsubame

Jeżeli żyłka, to jaką grubość brać? Nastawiam się na okonie, ew małe/małe-średnie szczupaczki. (oczywiście do tego 35cm przypon z wolframu)

Ja używam modelu 300M i jest OK. Do tego plecionek MIKADO Nichonto Octa Braid i żyłek DRAGON Guide Selct Crystal i Blue.

Raczej unikaj żyłek MIKADO, nie jest to coś co "tygrysy lubią najbardziej".

Poczytaj na forach jakie firmy są polecane, bo nie chcę Ci na siłę wciskać tych co ja używam, choć u mnie zdają egzamin.

Na okonie bezwzględnie żyłka, ja używam 0,14, ale to do ultralekkiego zestawu, do Twojego 0,18 będzie OK. Nawiń sobie plecionkę 0,12 na szpulę główną i żyłkę 0,18 na zapasową i będziesz miał wszystko co potrzeba.

Jejku, Kamil, żyłki z serii Milenium, to chyba największa "wpadka" DRAGON-a. Podobno w ofercie na ten rok poprawili ich jakość, ale w sklepach na pewno jeszcze długo będą zapasy starej serii.

Ostatnio czytając dragona wypowiedzi o ryobi to mam wrażenie, że oni są pomyłką ^^

Ja na tą serie tylko "Pike" nie narzekałem. Mi dobrze trzymała na więźle. Perch jest rozciągliwa i już mi nie pasowała. 

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Może coś z wyższej półki za niewiele wyższą cenę?  Shimano Hyperloop 2500 z przednim hamulcem. Za ok 80zł masz już całkiem niezły kołowrotek do lekkiego spinningu, który posłuży Ci dłuższy czas.

• 3 weeks later...

Do lekkiego spiningu jak najbardziej sprawdzi się Shimano Hyperloop 2500 o którym mowa powyżej,chociaż generalnie moje typy też nie są złe:) zamawiając online spokojnie zejdziesz do okolic 80zł i masz solidny osprzęt w niższej cenie.

• 4 weeks later...

Za wyjątkiem drugiego linku żaden się nie otwiera... :(

Do wędziska CW 10-40 przydałby się solidniejszy kołowrotek niż ten Elite, co najmniej 3-tysiączka, a nawet 4-tysiączka. Tamte Wydają mi się zbyt delikatny. Zresztą kołowrotki do 100.- zł w spinningu długo nie wytrzymają, tym bardziej jeśli przymierzasz się do szczupaków i sandaczy. Te maluchy byłyby do zaakceptowania na okoniówce.

Edited by Alexspin

Na spinning wędkuję może 4-5 razy w roku, więc nie chcę inwestować więcej niż około 130 zł....

Linki już się otwierają ;-)

Zastanawiałem się nad zakupem drugiego kija np CW do 21 g ponieważ i tak łowię w większości przynętami między 8 a 20 g

Edited by 86sting

Moim zdaniem lepiej doinwestuj kołowrotek. Będzie to lepsze wyjście niż wydawanie pieniędzy na kolejne wędzisko, tym bardziej że jak piszesz spinningujesz bardzo rzadko. Chyba, że uda Ci się sprzedać tego KORMORAN-a, to wówczas faktycznie coś w granicach 5-20/5-25 o ugięciu MF/F, to wędziska najbardziej zbliżone do uniwersalnych.

Edited by Alexspin