Skocz do zawartości

pellet method


Kristian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy pellet powstaje w wyniku ekstruzji. Należy odróżnić pellety od granulatów. 

A z czego powstaje - o to pytaj producentów ale są to różnego rodzaju mączki rybne i roślinne.

Ekstruzja – przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe polegające na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140–180 °C) do komory schładzającej. Ekstruzja poprawia strawność składników pokarmowych.

Metodą ekstruzji uzyskuje się:

  • galanterię śniadaniową jak przekąski, chrupki, płatki zbożowe,
  • paszę dla zwierząt domowych i ryb,
  • makarony błyskawiczne, niewymagające gotowania,
  • pieczywo chrupkie,
  • napoje instant i odżywki dla dzieci,
  • wieloskładnikowe, wysoko przetworzone analogi mięsa,
  • cukierki, żelatynki, czekoladę i gumę do żucia."

Tak podaje to Wiki w dużym skrócie. 

JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...