Kristian Napisano 27 Maja 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 witam czy zastanawialiście się jak powstaje taki pellet do methody ? bo mnie to bardzo ciekawi jak produkowany jest taki 2 mm pellet i z czego on jest zrobiony jak on powstaje ... może macie jakieś filmiki lub własne wiadomości na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 28 Maja 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Każdy pellet powstaje w wyniku ekstruzji. Należy odróżnić pellety od granulatów. A z czego powstaje - o to pytaj producentów ale są to różnego rodzaju mączki rybne i roślinne. " Ekstruzja – przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe polegające na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140–180 °C) do komory schładzającej. Ekstruzja poprawia strawność składników pokarmowych. Metodą ekstruzji uzyskuje się: galanterię śniadaniową jak przekąski, chrupki, płatki zbożowe, paszę dla zwierząt domowych i ryb, makarony błyskawiczne, niewymagające gotowania, pieczywo chrupkie, napoje instant i odżywki dla dzieci, wieloskładnikowe, wysoko przetworzone analogi mięsa, cukierki, żelatynki, czekoladę i gumę do żucia." Tak podaje to Wiki w dużym skrócie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się