Kristian Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 witam czy zastanawialiście się jak powstaje taki pellet do methody ? bo mnie to bardzo ciekawi jak produkowany jest taki 2 mm pellet i z czego on jest zrobiony jak on powstaje ... może macie jakieś filmiki lub własne wiadomości na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Każdy pellet powstaje w wyniku ekstruzji. Należy odróżnić pellety od granulatów. A z czego powstaje - o to pytaj producentów ale są to różnego rodzaju mączki rybne i roślinne. " Ekstruzja – przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe polegające na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140–180 °C) do komory schładzającej. Ekstruzja poprawia strawność składników pokarmowych. Metodą ekstruzji uzyskuje się: galanterię śniadaniową jak przekąski, chrupki, płatki zbożowe, paszę dla zwierząt domowych i ryb, makarony błyskawiczne, niewymagające gotowania, pieczywo chrupkie, napoje instant i odżywki dla dzieci, wieloskładnikowe, wysoko przetworzone analogi mięsa, cukierki, żelatynki, czekoladę i gumę do żucia." Tak podaje to Wiki w dużym skrócie. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now