Jump to content

pellet method


Kristian
 Share

Recommended Posts

witam

czy zastanawialiście się jak powstaje taki pellet do methody ? bo mnie to bardzo ciekawi jak produkowany jest taki 2 mm pellet i z czego on jest zrobiony jak on powstaje ... może macie jakieś filmiki lub własne wiadomości na ten temat

Link to comment
Share on other sites

Każdy pellet powstaje w wyniku ekstruzji. Należy odróżnić pellety od granulatów. 

A z czego powstaje - o to pytaj producentów ale są to różnego rodzaju mączki rybne i roślinne.

Ekstruzja – przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe polegające na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140–180 °C) do komory schładzającej. Ekstruzja poprawia strawność składników pokarmowych.

Metodą ekstruzji uzyskuje się:

  • galanterię śniadaniową jak przekąski, chrupki, płatki zbożowe,
  • paszę dla zwierząt domowych i ryb,
  • makarony błyskawiczne, niewymagające gotowania,
  • pieczywo chrupkie,
  • napoje instant i odżywki dla dzieci,
  • wieloskładnikowe, wysoko przetworzone analogi mięsa,
  • cukierki, żelatynki, czekoladę i gumę do żucia."

Tak podaje to Wiki w dużym skrócie. 

JK

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...