MICHNIK Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Witam, mam chęć sprawić sobie na wiosnę sprzęt muchowy i w końcu zacząć się uczyć tej metody bo podobno jest to najurokliwsze łowienie i gól mi skacze jak widzę innych wymachujących muchówkami. Po wstępnych oględzinach sprzętu doszedłem do wniosku ,że na początek wystarczy nie drogi sprzęt np: Shakespeare w klasie #4-5 ewentualnie z kołowrotkiem Okuma SLV tyle ,że czarną magią jest dla mnie dobór odpowiedniego sznura, czytałem wcześniejsze posty w tym temacie ale jakoś na razie jest to dla mnie skomplikowane. Dodam ,że zamierzam łowić na mokrą muchę i proszę o radę w wyborze sznura pod wyżej wymieniony sprzęt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 witaj.co do wędki jaka wybrałeś to dla p[oczątkujacego jak najbardziej.co do kołowrotków okumy to szczerze odradzam.juz lepszy będzie kręciol Greysa G-series albo 500-setke.musisz wziąć pod uwagę jaką prędkość tonięcia posiadaja sznury oraz oznaczenie przy kupnie jest ważne.linki tonące na całej długości sa oznaczone jako S, pływające z tonąca końcówka F/S,oraz pośrednia I ( intermediate).na poczatek możesz także zastosowac linkę typu NYMPH TIP,jest to linka pływająca z jaskrawym końcem który spełnia rolę indykatora ( wskaźnik brań). dobry sposób na poczatek.najlepsze sznury oczywiście cortland, air flo lub scientific anglers.weź pod uwagę to że kolor linki nie wpływa na ilośc brań....pozdrawiam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 coś nie coś czaje, czyli do mokrej muchy mógł bym zastosować sznur pływający z tonącą końcówką??? i co mają do łowienia szybkości tonięcia sznura??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 (edited) coś nie coś czaje, czyli do mokrej muchy mógł bym zastosować sznur pływający z tonącą końcówką??? i co mają do łowienia szybkości tonięcia sznura??? a szybkosc tonięcia sznura do łowienia ma to że jeśli łowisz w szybkim nurcie to linka powinna schodzić pod wodę wolniej, a jeśli nurt jest wolniejszy to na odwrót.a wtedy spokojnie łowisz na głębokościach ok 1-2 metrów przy dnie..taki prosty przykład-.mokra mucha schodzi wolniej do dna lub płynie zaraz pod powierzchnią więc jeśli chcesz sznurem poprowadzić ją przy dnie na wolniejszej wodzie to powinieneś użyć sznura szybkotonącego.z nimfą nie ma takiego problemu ponieważ jej ciężar szybko zatapia muche i targasz nia praktycznie po dnie wiec tu wystarczy tylko sznur z tonącą końcówką lub nawet sznur pływający... Edited February 27, 2012 by Muchozol Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 dzięki wielkie teraz już wszystko jasne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 nie ma sprawy.jak coś to pytaj....polecam ci książkę Adama Sikory "Wędkarstwo muchowe dla początkujących"...wszystko super opisane..koszt książki od 35 do 40 zł.....pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 zakupiłem i uczę się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 trening czyni mistrzem Jarku...pozdrawiam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts