Jump to content

Spławik

MATRIX266
 Share

Recommended Posts

Witam jestem poczatkujacym wedkarzem i chciałbym sie dowiedziec jaki sprzęt wybrać na spłąwik?Bedę łowił na stawie karpie 5-7kg i mam dylemat z jakim wyrzutem kupić jak wiadomo spławikówki charakteryzuje lekki ciężar wyrzutu ale czy  w przypadku karpi o takich gabarytach nie kupić wędki z wyrzutem w granicah 80g , bo ja tez mi wiadomo cięzar wyrzutu nie oznacza tylko dopuszczalnej wagi wędziska , ale także mói o sztywnośći wędki a taka na większe sztuki jest chyba lepsza?

Prosze o pomoc z gówy dziękuje 

jak wiadomo spławikówki charakteryzuje lekki ciężar wyrzutu 

I na tym cały pic polega, bo spławiki co do zasady są lekkie (oprócz szczupakowych i sumowych). A ten z kolei wyważasz tylko odpowiednim ciężarkiem lub śrucinami, co i tak powoduje, że taki zestaw spławikowy jest lekki.

ale czy  w przypadku karpi o takich gabarytach nie kupić wędki z wyrzutem w granicah 80g

Jeśli będziesz łowił na spławiki o tak ogromnej gramaturze, to pewnie. Ale jeśli nie, to jedynie pozostanie Ci łowić na sprężynę, bo taka pała już się do tego nada.

bo ja tez mi wiadomo cięzar wyrzutu nie oznacza tylko dopuszczalnej wagi wędziska

Masz gigantyczne braki w temacie. Cw w ogóle nie oznacza "dopuszczalnej wagi wędziska". Cw, oznacza minimalny i maksymalny ciężar zestawu (spławik+śruciny/ciężarek), którym możesz bezpiecznie, daleko i precyzyjnie zarzucić. Mieszcząc się z zestawem w granicach cw, sam kij odpowiednio się zachowuje i ładuje się podczas wyrzutu, by "wystrzelić" ten zestaw na pożądaną odległość.

Nie szukaj zatem żadnego kija o gigantycznym cw, tylko skup się na kijach z oznaczeniem "Carp". To oznaczenie mówi samo za siebie - kij jest przeznaczony do połowu dużych ryb, a jego blank jest odpowiednio wzmocniony (mocniejszy od "zwykłej" spławikówki, o takim samym cw). W Twoim przypadku, w zupełności wystarczy kijek o cw do 20, albo do 25 g. Dla przykładu dam Ci link do kijka matchowego z takim oznaczeniem, ale możesz szukać też zarówno teleskopów, jak i wędzisk "float". Precision XT Match Carp.