Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Mam problem mianowicie wyleciał mi pierścień z przelotki szczytowej gdyby był to zwykły teleskop to bez problemu dał bym sobie radę...

Lecz to jest karpiówka i przelotki są w oplocie.Mam podgrzać przelotkę i ściągnąć normalnie czy mogę uszkodzić wędkę? 

Proszę o pomoc.

16176047_1194953683945660_1997108424_n.jpg

16215608_1194953730612322_1550122921_n.jpg

Napisano

Musisz koniecznie usunąć omotkę. Najlepiej ostrym nożem (tak jakbyś usuwał korę z patyka wierzbowego). Stanowczo, ale z czuciem, żebyś nie wciął się w szczytówkę. Jeżeli lekko skrobniesz lakier na szczytówce, to wielkiej tragedii nie będzie. Musisz przeciąć omotkę na całej jej długości i usunąć. (Najłatwiej usunąć omotkę gdy jest przecięta z dwóch stron.) Po całkowitym usunięciu nici, podgrzej rurkę w której osadzona jest przelotka nad świeczką przez plus minus 3 sekundy (obracając szczytówką). Płasko trzymanym nożem wzdłuż szczytówki, uderz z bekhendu w krawędź rurki i przelotka powinna spaść. (Ja w takich przypadkach uderzam ostrzem noża, które nie ześlizguje się z krawędzi rurki, tak jak tępa strona.) Możesz też po podgrzaniu rurki, natychmiast chwycić ją szczypcami i ściągnąć. 

Napisano

Jeżeli już udało Ci się znaleźć wewnętrzny pierścień o właściwej średnicy, to trzeba było wcisnąć go na klej. Bo jeżeli wypadnie podczas zarzucania zestawu, albo w momencie zacinania ryby, to linka będzie "piłować" po ramce przelotki. Czym to grozi, chyba się domyślasz.