Lowca201 Napisano 21 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 21 Stycznia 2017 Witam Mam problem mianowicie wyleciał mi pierścień z przelotki szczytowej gdyby był to zwykły teleskop to bez problemu dał bym sobie radę... Lecz to jest karpiówka i przelotki są w oplocie.Mam podgrzać przelotkę i ściągnąć normalnie czy mogę uszkodzić wędkę? Proszę o pomoc.
Ozet Napisano 22 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 22 Stycznia 2017 Musisz koniecznie usunąć omotkę. Najlepiej ostrym nożem (tak jakbyś usuwał korę z patyka wierzbowego). Stanowczo, ale z czuciem, żebyś nie wciął się w szczytówkę. Jeżeli lekko skrobniesz lakier na szczytówce, to wielkiej tragedii nie będzie. Musisz przeciąć omotkę na całej jej długości i usunąć. (Najłatwiej usunąć omotkę gdy jest przecięta z dwóch stron.) Po całkowitym usunięciu nici, podgrzej rurkę w której osadzona jest przelotka nad świeczką przez plus minus 3 sekundy (obracając szczytówką). Płasko trzymanym nożem wzdłuż szczytówki, uderz z bekhendu w krawędź rurki i przelotka powinna spaść. (Ja w takich przypadkach uderzam ostrzem noża, które nie ześlizguje się z krawędzi rurki, tak jak tępa strona.) Możesz też po podgrzaniu rurki, natychmiast chwycić ją szczypcami i ściągnąć.
Lowca201 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedz lecz już sb poradziłem wyciągnołem ze starego z spiningu porcelankę i wcisnąłem ją i na razie jest ok
Ozet Napisano 22 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 22 Stycznia 2017 Jeżeli już udało Ci się znaleźć wewnętrzny pierścień o właściwej średnicy, to trzeba było wcisnąć go na klej. Bo jeżeli wypadnie podczas zarzucania zestawu, albo w momencie zacinania ryby, to linka będzie "piłować" po ramce przelotki. Czym to grozi, chyba się domyślasz.
Lowca201 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Stycznia 2017 Zapomniałem dodać że go wklejłem,ale dzięki za porady
Rekomendowane odpowiedzi