Skocz do zawartości

Wybór kija dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jestem nowy użytkownikiem jak i w sumie może od tamtego roku wędkarstwem się zainteresowałem i mi się spodobało chciałbym jakiś kij wybrać dla siebie na metodę spławikową.

Głownie łowie na stawie i słyszałem że najlepiej będzie teleskopowy kij niż jakiś częściowy (tzw. składany ) O ile się nie mylę wybaczcie :)

I własnie pytanie jak wy sądzicie jaki kij wybrać ogólnie chciałbym się z samym kijem zmieścić do 130 zł

Myślę nad MIKADO NIHONTO MINI FLOAT 3,6m/10-40g

Ewetualnie 

JAXON Float Academy Travel Mino 360/10-40g

Chciałbym jakąś poradę co do tematu kijów na co patrzeć 

Edytowane przez hege
edycja linków

Wygląda na to że źle słyszałeś bo teleskopy nie mają wielu zalet. Łatwiejszy transport i zajmują mniej miejsca w przechowywaniu, więcej zalet nie pamiętam ;)

Wybrałeś wędki z bardzo dużym cw, trudno będzie celnie zarzucać takim sztywnym kijem. Długość 3.9 m i ciężar wyrzutu do 20 g będą bardziej odpowiednie na Twoje łowienie. Temat był poruszany wiele razy na forum, poszukaj w dziale spławikowym albo dla początkujących. 

Dołączając się do tematu z wędzisk teleskopowych też nie znam dużo zalet, aczkolwiek jeśli łowisz rekreacyjnie to jak najbardziej może być. Co do wyboru samego kija to najbardziej polecam Ci udać się do jakiegoś sklepu wędkarskiego w okolicy i wziąć do ręki kije i je zobaczyć naocznie. Zgodzę się z poprzednikiem, że nie potrzebujesz aż takiego wyrzutu. Co do sprzętu różne opinie są o Jaxonie, ale sam na nim zaczynałem i przez kilka lat dawał radę.