nowy Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Napisano 26 Marca 2017 Witam, Jestem laikiem jeżeli chodzi o wędkowanie i nie mam za bardzo pojęcia jakiego sprzętu użyć do połowu na grunt. Będę łowił na wodach stojących, rzeka bardzo, bardzo rzadko. Chciałbym użyć sygnalizatora dzwiękowego stąd moje pytanie czy nie będzie się to gryzło z feederem ? na sprzęt mam zamiar dać po +/- 150 zł na wędzisko i kołowrotek, Co byście doradzili koledzy wędkarze?
zwykły michał Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Napisano 26 Marca 2017 Na początek zmianę tematu na bardziej czytelny. Ciężko domyśleć się co autor miał na myśli. Drgajaca szczytówka i sygnalizator dźwiękowy to kompletne nieporozumienie. Z samej nazwy można domyśleć się że sygnalizatorem będzie szczytówka. Do sygnalizatora bardziej sprawdzi się karpiowka bo z taką myślą są projektowane. Napisz jeszcze jakie ryby będziesz mógł złowić, w jakiej odległości od brzegu.
nowy Napisano 26 Marca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 26 Marca 2017 będe głównie łowił karpie na łowiskach komercyjnych, lecz czasami wybiorę się na dzikie stawy w mojej okolicy. Będa to raczej dalsze odległości od brzegu.
Kristian Napisano 27 Marca 2017 Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2017 wszystko zależy jak będziesz łowił i co będziesz łowił, zgodze się z kolegą wyżej ze sygnał elektroniczny do feedera to jak piernik do wiatraka feeder ma to do siebie że branie sygnalizuje nam drgająca szczytówka a na sygnalizatorze to bardziej używa się wszystkiego oprócz feedera , ale jeżeli jesteś początkujący to myśle że feederek jak najbardziej tylko muszisz według mnie popatrzeć na długość i ciężar wyrzutowy jeżeli chcesz bardzo daleko rzucać , ja używałem w gramaturze 80/120 gr bez problemów
nowy Napisano 27 Marca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2017 Mógłbyś wytłumaczyć czemu dla początkującego bardziej sprawdzi się feeder? Bardziej chyba był bym przekonany do czegoś do czego mogę użyć sygnalizatora z racji tego że zamierzam czasem zarwać jakąś nockę a wiadomo że powieka wtedy może lekko się przymrużyć ;p
Kristian Napisano 27 Marca 2017 Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2017 też to przerabiałem ... jedną z odpowiedzi jest chociażby oszczędność pieniędzy, popełnianie pierwszych błędów i mobilość z uwagi na sprzęt , ja z feedera przerzuciłem się na karpiówki ostatniej jesieni (po 2 latach) i wiele rzeczy się pozmieniało chociażby cały asortyment który znacząco się powiększył i widać to gołym okiem bo nawet jak jade na szybkie łowienie na 24h zasiadke to taszcze ze o jedną ciężką torbe więcej niż gdy łowiłem na feedera i powiem ci trochę mi się tęskni za nim... gdy łowiłem w nocy to w ogóle nie spałem (mowa o 24h) zawsze coś się działo zawsze jakaś ryba uczepiła się nie wspomne tu o nocnych leszczach XD jak podasz robaka to jeden za drugim aż ci się znudzi rzucać i rzucisz wędke gdzieś obok , bynajmniej ja tak czasami miałem ale wracając do tematu gdybyś nie napisał że zamierzasz wydać 150 na wedke i kołowrotek tylko około 400 to poleciłbym ci karpiówki i może nawet byś jeszcze w tym dokupił z rabatem tani sygnałek a chociarzby monstera za 35 zł gdzieś ostatnio widziałem na stronce , a w przypadku feedera nocą to najpraktyczniejszy sygnałek to dzwonek z świetlikiem , uwierz czujnym uchem wszystko usłyszysz nawet jak się zdrzemniesz a co prawda są godziny gdzie ryby nie żerują tak jak to u mnie na łowiskach od 2 w nocy do 5 rano to nawet piśnięcia nie ma. podsumowując łowienie feederem jest moim zdaniem o wiele tańsze ,świetna i prosta do nauki , wybacza błędy podczas holu ryby, cały asortyment feederowy jest lżejszy i nie potrzeba nie wiadomo jakiej wiedzy w tworzeniu zestawów końcowych ,posiadasz 3 wymienne szczytówki dzięki czemu możesz dostosować wędke do potrzeb łowienia... i wcale nie krytykuje tutaj karpiówek bo mają swoje zalety ale sądze że z biegiem czasu i doświadczenia trzeba wspinać się na wyższy level ...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Napisano 1 Kwietnia 2017 Feeder również sprawdzi się przy łowieniu z sygnalizatorem. Sam używam feederów z sygnalizatorem, gdy łowię w nocy. Wpatrywanie się całą noc w świetliki na szczytówce jest dla mnie męczące. Wybierając feedera masz wędkę zarówno do sygnalizatora jak i do drgającej szczytówki, więc jest to uniwersalny zakup. Robinson oferuje bardzo dobrze wykonany sprzęt w przystępnych cenach. Ze swojej strony mogę Ci polecić Robinson Kinetik Feeder 360/40-90g (długość dobierz do warunków na Twoim łowisku). Skoro częściej wędkujesz na wodach stojących to ciężar wyrzutowy 40-90g będzie idealny.
Rekomendowane odpowiedzi