Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, miał może ktoś z was kontakt z Mistrall extreme feeder do 30g?  Chcę spróbować metody i znalazłem  ten kij w jednym ze sklepów za 65 zł. Łowić zamierzam na wodach stojących z podpiętym  prawdopodobnie kręciołem spro passion.  Cel to głównie leszcze i liny czasem coś z komercji. Po doświadczeniach ze spinningiem doszedłem do wniosku że preferuję raczej miękkie i czułe patyki bo komfort holu jest większy i szanse na wykorzystanie zapasu mocy z cięższych kijków trafia się nie za często.

Napisano

Zależy jakie koszyki chcesz podpiąć. Zwykle zakłada się, że masa zestawu ( koszyk + zanęta ) nie powinna przekraczać 2/3 c.w. wędziska.

Napisano

Jak ma się ciężar wyrzutowy wędki do jej czułości przy spinningu zdaję sobie sprawę, jak jest natomiast w kwestii feeder/pickerów? Zależy mi na czułości zestawu. Nie stracę na niej nawet wybierając wędkę do 90g zamiast do 30g w skutek możliwości doboru szczytówki zawartej w zestawie? Czy jednak zawsze mniejsze cw będzie świadczyć o czułości i większej szansy na zauważenie brania drobnej ryby?

Napisano

Używam czasem federa o c.w. do 100g i nie mam problemu z zauważeniem najdelikatniejszych brań. Jest to kwestia doboru odpowiedniej szczytowki do warunków na łowisku.