Jump to content

Żyłka, wędka oraz kołowrotek do lekkiej mormyszki

PanJarek
 Share

Recommended Posts

Cześć. 

Kupilem i dostałem  troche fajnych, wolframowych mormyszek. Wśród nich są tez bardzo małe (2mm) i lekkie do których muszę skompletować zestaw. 

Głównie chciałbym się zapytać jaka żyłka i który z moich kolowrotkow będzie najlepszy. 

Wędka pewnie musi być miękka. 

Kołowrotki które posiadam to:

- York ice bandit, 

- Dragon manta ice, 

- Mistrall Polaris II, 

- Spinningowy Shimano Sedona 1000fe. 

Jakiej grubości żyłka umożliwia dobra prace tak lekkiej mormyszki na głębokości około 3m i jaki kołowrotek umożliwi w miarę bezpieczny hol ryby? 

Edited by PanJarek

Kolego powielasz pytania z innych wątków w których próbowałem Ci wytłumaczyć że ..  błądzisz :)

Chcesz łowić cienkimi żyłkami i bardzo lekkimi mormyszkami a wybierasz kołowrotki i wędki które słabo się do tego nadają.  Małe kołowrotki o stałej szpuli bardzo mocno skręcają szczególnie cienkie żyłki. Przynęta nie pracuje właściwie, łatwo wszystko poplątać i będziesz się z tym więcej pierniczył niż łowił. Sztywnymi wędkami i takimi kołowrotkami możesz łowić na 10-15m na przynęty powyżej 3-4g ale nie pół gramowymi czy nawet lżejszymi mormyszkami.

Kup sobie lepiej kilka bałałajek :)    A tak poważnie, jeśli jeszcze nie kupiłeś wędek to przynajmniej tu się posłuchaj doświadczonego kolegi i kup wędkę pod lekkie przynęty. Jak ma być tania to właściwie jedyną akceptowalną opcją jest MIKADO WINTER CHAMPION, reszta markowych wędek po 20zł to pały a nie podlodówki. Ewentualnie za ok 35zł jest JAXON WJ-IRE02B o spłaszczonym blanku, bardzo fajna wędeczka do łowienia w zakresie 3-7m lżejszymi przynętami.

Jeśli chodzi o wędkę to mam bardzo miękka mikado Red under ice oraz mikado mormyschka. Tylko obie dość długie bo 60cm.

Bardziej chodzi mi o to który kołowrotek. Nie znam się i nie jestem w stanie ocenić pracy hamulca. Nie oczekuję wróżenia z fusów ale może ktoś posiada któryś z wymienionych kolowrotkow i łowił nim na lekkie przynęty bądź pomoże mi go wykluczyć.