MICHNIK Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Wyczaiłem dziś fajny przepis na sałatkę i powiem szczerze ,że nie wiem jak smakuje bo jeszcze jej nie robiłem ale uznałem to za ciekawą propozycję więc może ktoś z was ją wypróbuje. Składniki: -sałata karbowana,rukola,roszponka -pomidorki koktajlowe -świeży ananas -kolendra -1 papryczka chili -krewetki -1 ząbek czosnku -masło -oliwa -sok z cytryny Z wyżej wymienionej zieleniny możemy wybrać jedną lub wymieszać wszystkie trzy wraz z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ananasa kroimy w paski i przesmażamy na maśle z kolendrą i chili, na drugiej patelni smażymy krewetki również na maśle z chili i czosnkiem. Łączymy wszystko razem skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i mieszamy, od razu podajemy na stół aby było świeże. SMACZNEGO!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 16, 2012 Report Share Posted May 16, 2012 Po wyrzuceniu ananasa- słodycz nie komponuje mi się z chilli i krewetką- oraz pozbyciu się tych małych, irytujących pomidorków- gites malines:) Takie małe modyfikację musiałem wprowadzić, bo zwyczajnie mi się nie komponuje ananas z pomidorkiem i krewetką na ostro. Takie mam upodobania, a że robiłem dla siebie... Następnym razem jeszcze tylko świeżej papryki dorzucę i będzie całkiem fajnie smakowało... Dobre to na przystawkę na romantyczną kolację, świetnie się komponuje z lekkim czerwonym winem Panowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 17, 2012 Author Report Share Posted May 17, 2012 Po wyrzuceniu ananasa- słodycz nie komponuje mi się z chilli i krewetką- oraz pozbyciu się tych małych, irytujących pomidorków- gites malines:)Wydaje mi się ,że po usunięciu tych składników sałatka traci sens ponieważ jej bazą miał być słodko-ostry Tajski smak no ale co kto woli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 E tam, sensu nie traci, zostały krewetki i papryczka chilli a na poważnie, to ja tam nie dbam o założenia smakowe autora przepisu, modyfikuję go i dostosowuję do swoich potrzeb jeśli coś mi nie odpowiada;) A za przepis dzięki- gdybyś go nie udostępnił, nie miał bym co modyfikować i nie spróbował bym czegoś tak dobrego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 17, 2012 Author Report Share Posted May 17, 2012 No jest w tym sporo racji kuchnia to małe laboratorium w którym możemy eksperymentować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 Dokładnie, to święta racja jest. W tym laboratorium praktycznie wszystko zależy od nas, i według mnie nie ma się co obawiać przed eksperymentami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts