Jump to content

Sałatka z krewetkami i ananasem

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Wyczaiłem dziś fajny przepis na sałatkę i powiem szczerze ,że nie wiem jak smakuje bo jeszcze jej nie robiłem ale uznałem to za ciekawą propozycję więc może ktoś z was ją wypróbuje.

Składniki:

-sałata karbowana,rukola,roszponka

-pomidorki koktajlowe

-świeży ananas

-kolendra

-1 papryczka chili

-krewetki

-1 ząbek czosnku

-masło

-oliwa

-sok z cytryny

Z wyżej wymienionej zieleniny możemy wybrać jedną lub wymieszać wszystkie trzy wraz z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ananasa kroimy w paski i przesmażamy na maśle z kolendrą i chili, na drugiej patelni smażymy krewetki również na maśle z chili i czosnkiem. Łączymy wszystko razem skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i mieszamy, od razu podajemy na stół aby było świeże.

SMACZNEGO!!!

Po wyrzuceniu ananasa- słodycz nie komponuje mi się z chilli i krewetką- oraz pozbyciu się tych małych, irytujących pomidorków- gites malines:)

Takie małe modyfikację musiałem wprowadzić, bo zwyczajnie mi się nie komponuje ananas z pomidorkiem i krewetką na ostro. Takie mam upodobania, a że robiłem dla siebie... :P Następnym razem jeszcze tylko świeżej papryki dorzucę i będzie całkiem fajnie smakowało...

Dobre to na przystawkę na romantyczną kolację, świetnie się komponuje z lekkim czerwonym winem Panowie.

Po wyrzuceniu ananasa- słodycz nie komponuje mi się z chilli i krewetką- oraz pozbyciu się tych małych, irytujących pomidorków- gites malines:)

Wydaje mi się ,że po usunięciu tych składników sałatka traci sens ponieważ jej bazą miał być słodko-ostry Tajski smak no ale co kto woli?

E tam, sensu nie traci, zostały krewetki i papryczka chilli :lol: a na poważnie, to ja tam nie dbam o założenia smakowe autora przepisu, modyfikuję go i dostosowuję do swoich potrzeb jeśli coś mi nie odpowiada;)

A za przepis dzięki- gdybyś go nie udostępnił, nie miał bym co modyfikować i nie spróbował bym czegoś tak dobrego.