Nicco Puccini Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 Jelec ( Leuciscus leuciscus) Wygląd oraz cechy szczególne: jelec należy do rodziny karpiowatych, przez wędkarzy zaliczany do grupy biało rybu. Ciało tego gatunku jest nieco spłaszczone bocznie, wydłużone. pysk dolny, czyli górna warga jest wysunięta ku przodowi. Głowa nieco garbata, oczy osadzone po bokach. Linia boczna u jelca jest stosunkowo dobrze widoczna- biegnie od głowy do ogona bliżej dołu ciała. Płetwa grzbietowa niewielka, ścięta w kierunku ogona; odbytowa nieco wklęsła, ogonowa jest zaś wcięta głęboko, jednakże nie jest zbyt wielka. Kolory, jakie cechują jelca, to- grzbiet w kolorze ołowiu, czasami bliżej srebrzystego, boki stosunkowo jasne i srebrzyste, brzuch zaś biały lub w kolorze mlecznym, czasami odcienie szarości lub srebra. Płetwy u tego gatunku są zazwyczaj szare, czasami przybierają delikatny żółtawy odcień. Wzrost i rozmnażanie: jelec to ryba, która nie osiąga imponujących rozmiarów. Na ogół łowi się rybki 25cm lub coś koło tego, których masa jest niewielka. Tarło odbywa w kwietniu i maju, jeśli odpowiadają mu warunki. Dorosłe samca podczas tarła dostają wysypki. Środowisko życia oraz pożywienie: jelce to ryby karpiowate, zdecydowanie nie będące drapieżnikiem. Młode osobniki odżywiają się wszystkim co się nawinie, czyli głównie małymi robaczkami, owadami, dżdżownicami..Kiedy nieco podrosną, zaczynają jeść większe robaczki, większe owady i większe dżdżownice, chętnie opychają się ikrą innych gatunków. Nie pogardzą szczątkami roślin. jelce zamieszkują rzeki, chętnie trzymają się nurtu. Chętnie żyją w górnych i środkowych odcinkach rzek, rzadziej w dolnych. Zwyczajnie lubią spory przepływ wody, dzięki któremu łatwiej jest im wyłapywać pokarm w nurcie rzeki. Występuje także, choć mniej licznie, w jeziorach czy stawach. W takich miejscach wybiera na swoje stanowiska miejsca płytkie, obfitujące w pożywienie. Posłowie: Jelce można pomylić z małym kleniem, co mi się ostatnio zdarzyło...Nie mając pewności warto zwrócić uwagę na ciało- u klenia jest bardziej walcowate. Płetwa odbytowa u jelca jest lekko wcięta u klenia zaś- zaokrąglona. Jelec ma mały pysk, dolny, kleń zaś duży i końcowy. Kleń ma też charakterystyczny kolor płetw, którego u jelca nie zobaczymy. Generalnie jelec ma niewielkie znaczenie w naszym sporcie- mało kto celowo się na niego nastawia. Ryba jest mała, nie zbyt waleczna, nie dostarczy nam tak wielu emocji jak choćby kleń...Jednak nie znaczy to, że można je wyrzucać w trawę! Ja osobiście łowię je jedynie jako przyłów na przepływankę, i zawsze zwracam wolność. Jest to cześć ekosystemu, pożywienie dla drapieżników, zjadacz robaczków...Zasługuje na szacunek jak każda ryba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now