Jump to content

Wybór Match'a

mbK
 Share

Recommended Posts

Witam chciał bym zakupić wędkę na spławik match.Znalazłem kilka wędzisk które mnie zainteresowały:

Jaxon Grand Virtuoso Match 4,20

Cormoran Speciland Match 4,20

Trabucco Antrax Match Carp 4,20

Będę wędkował głównie na jeziorach gdzie łowię przeważnie karasie,leszcze i czasami trafi się karp do 40cm.

Chciałem zapytać czy ktoś używał tych wędek i jak się na nie wędkowało ewentualnie polecić coś od siebie na wędkę mogę przeznaczyć 200zł+koszt przesyłki.

Edited by mbK

to karpiowa ci nie koniecznie potrzebna, chyba, że masz zamiar częściej jeździć na karpie. Ale takie powyżej 40cm :)

Wtedy trabucco idealna będzie.

Ja do ciężkiego matcha na karpie czy duże karasie/liny uzywam włoskiej avanti karpiowej i jak dla mnie rewelka, ma w sobie mocy wystarczająco by zatrzymać lina 3kg przed tatarakami...

Ale co do tematu jeszcze- w tej kwocie z pewnością znajdziesz odpowiedni kij. Ale w sklepie. NIe kupuj matcha, któego nie miałeś w rękach, z sieci. Może Cię zaskoczyć to, jaki okaże się w realu...Idź do sklepu i tam pomacaj wszystko, zobacz różnicę między tymi za 100 a za 800zł.

Z tego co napisałeś, co masz zamiar łowić, przyda ci się chyba najbardziej zwykły match ok 4m, nie karpiowy, a jedynie trochę twardszy. Zwróć uwagę na akcję- kije paraboliczne ładują się inaczej od tych z akcją ultrafast, co ma znaczenie przy rzutach.