Jump to content

Wybór feedera do 200 zł

damian020626
 Share

Recommended Posts

Wybór mocnego feedera na wody stojące nie jest łatwy. Wędzisko musi być finezyjne i czułe w wskazywaniu brań na tego typu łowiskach. Zarazem powinna je cechować moc żeby skutecznie holować większe ryby. Wszystkie sztywne i kołkowate kije typowe dla rzek odpadają. Wędziska na wody stojące cechuje głębokie ugięcie do do parabolicznego włącznie. Jeśli chodzi o jeziora czyli łowiska duże gdzie często zachodzi potrzeba łowienia na dużych dystansach warto mieć kij dłuższy. Średni ciężar wyrzutowy jest uniwersalny i odpowiada Twoim potrzebom co do ryb jakie chcesz łowić.

Możesz śmiało wybrać takie wędzisko z dwóch spełniają wszystkie powyższe warunki o których wspomniałem i te które pominąłem :)  : 3,9 m c.w. 80 g, lub 3,6 m c.w. 80 g.

Gdybyś chciał przeczytać coś więcej o wędziskach typu feeder to kiedyś napisałem coś takiego.

Edited by ryukon1975

Jest to kołowrotek w rozmiarze 40/4000 czyli średniej wielkości. Bardzo dobrze pasuje do tego jakby nie patrzeć też o średniej mocy feedera. Nie za duży ale i nie za lekki (437 g) do dłuższej wędki o cw 80 g. Pozwoli na to by nawinąć na niego dowolnie wybraną średnicę żyłki. Oczywiście w granicach rozsądku do całego zestawu i celu czyli ryb.

Edited by ryukon1975

Żyłki Trabucco ogólnie cieszą się dobrymi opiniami. Używałem kilka z nich są dobre możesz śmiało ją kupić.

Myślę jednak że jej średnica i wytrzymałość taka na pełnię sezonu czyli ciepłe miesiące i większe ryby. Wiosną gdy brania jeszcze nie są w pełni zacząłbym delikatniej. Żyłka 0,20-0,22 mm jest wtedy wystarczająca.

Edited by ryukon1975