Jump to content

Upiększanie przynęt

Hubi
 Share

Recommended Posts

Nudziło mi się troszkę więc postanowiłem coś pokombinować ze swoimi świecidełkami.

Mepps Long na bolka

Dołączona grafika

W oryginale środek był pomarańczowo-czerwony i wydawał mi się mało boleniowy, maznąłem go oliwkowym lakierem mojej kobity. Mam nadzieję że biała nić się lekko przybrudzi.

Bawił lub bawi się ktoś w jakieś chwościki? Macie jakieś sprawdzone kolory?Czego używacie do robienia dodatków?

Edited by Hubi

Chwosty robię zazwyczaj z marabuta albo grubej muliny. Kolory, to przede wszystkim czerwony, zadziej czarny i bialy.

Co do malowania blaszek, to radze zachowac ostroznosc, bo czasami moze to zabuzyc prace, a nawet ja zatrzymac. Zamiast lakieru do paznokci, polecalbym farby w sprayu. Pozwalaja nalozyc cienka warstwe koloru. :)

Ja chwosty jak szymon, z marabuta montuję jak już do większych przynęt. Do małych okoniowych longów zakładam często malutkiego twisterka, to dobre rozwiązanie bo można zmieniać kolory na bieżąco zmieniając twisterka na kotwicy, a okoniom to się podoba. A chwosty do okoniowych robię z...Igielitu :) Różne kolory mam w pudełeczku i tak jak twisterka można zakładać na kotwiczkę. Efekty dają spoko spoko :) Co domalowania to się nie bawię za wiele w przeróbki oryginałów, wystarczy mi, że swoje brzydale mogę malować do woli :D

jeśli masz jakąś miedzianą obrotówke z takimi koralikami co w tamtej to przyczep do kotwicy czerwono żułtą nić, koraliki pomaluj na biało tylko jeden w środku na czerwono a potem jak będziesz szedł na ryby to polej samą blaszke olejkiem kakowym albo waniliowym ja na taką obrotówke złapałem już 17 boleni i 4 szczupaki a mam ją dopiero drugi tydzień i rzadko na nią łowiłem :D