Jump to content

Przynęta - dobór.

Syriusz Black
 Share

Recommended Posts

Witam, łowie na jeziorach, w tym czasie chcę się nastawić typowo na szczupaka oraz sandacza, lecz nie posiadam zbyt wielkich funduszy, ani przynęt, jedynie dwie gumki :) i moje pytanie, czy polecicie jakieś tanie, dość ciężkie łowne przynęty, w granicach 8-15 g? proszę o krótki opis, np błystka na słoneczne dni itp.

Na żywca odpada, wole gumki, blachy, woblery, rippery, tylko pytanie jakie skuteczne i nie drogie :)) dużo już w tym sezonie wydałem na sprzęt. Proszę tylko o sprawdzony przynęty :P na suma nie nie, chyba że na rzece coś wpadnie w zestaw karpiowy, ale konkretnie zasiadzki na suma nie planuje

Edited by Syriusz Black

NA szczupaka najtaniej będzie nabyć wahadłówki i gumy. Wahadełka - Gnom, Alga, Mors, Wydra w numerach 2 do 4. Koszt takiej blaszki to od 3 do 8 zł.

Gumy są dobre na szczupłego i sandacza. Koszt około 2-4 zł plus koszt główki jigowej od 2 do 3 zł.

Nie da się jednoznacznie opisać przynęt na słoneczny dzień czy pochmurny dzień. Żeby było tanio używaj naturalnych kolorów, biały, perła z czarnym grzbietem, ewentualnie żółty, na szczupaka wystarczy. Sandacz bywa bardziej chimeryczny, ale równie dobrze można go łowić na te kolory. Z czasem rozbudujesz arsenał o kolory takie jak czerwony, miodowy, motor oil, fiolet itp

To i ja dodam coś od siebie...

Paszczak napisał o wahadłach- według mnie alga, gnom i mors nr 3 to taka hmmm podstawa. W pudełku warto mieć zawsze, stara, ale dobra przynęta.

Z gum na szczupaki rippery 8-15 cm albo i więcej jeśli to późna jesień. Ale największymi trzeba lubić łowić i mieć kij odpowiedni. Mniejsze tez są dobre, a co do wagi do dobierasz główkę odpowiednią i masz :)

W słoneczne dni sprawdzały mi się często gumy jasne, perła czy bel ale z jasno zielonym grzbietem i obsypane brokatem. Po prostu miałem na ten rodzaj przynęty więcej ryb niż na inne.

W brudnej wodzie fluo- żółty, pomarańczowy czy czerwony, jest warty sprawdzenia.

W dni pochmurne odcienie zieleni bywały skuteczne.

Nie traktuj tego jednak jak regułę- przy szczupakach reguły nie obowiązują i ryby te zawsze potrafią zaskoczyć wędkarza.

Co do sandaczy to niech się wypowiedzą koledzy z większym doświadczeniem :)