Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich wedkarzy.

Rozważam nad kupnem wedki spinningowej, która mogłaby zastapić moją starą Cortland Cx 15-35g i wpadła mi w oko Shimano Nexave cx 270M 10-30g. Czy ktoś posiada ten kijek i mogłby coś o nim powiedzieć? :)

Napisano

Tak szukam opinii o Nexave ale jeżeli macie jakieś inne pomysły to bardzo prosze.

Nastawiam się na duże okonie i szczupaki i nie wiem czy bardziej szukać w 10-30g czy 7-21g?

Napisano (edytowane)

Szymonxx-czy dało by rade łowić te dwa gatunki jedną wedką?

Woldi-jeszcze nad przynętami się nie zastanawiałem ale przypuszczam ze głównie błyski i gumy.

Edytowane przez Kadebla
Napisano

weź kijek do 30g., a blachami i gumami połowisz oba gatunki i jeszcze kilka innych ;)

Napisano

jesli będzie łowił lekkimi przynętami to ok., a jak będzie potrzeba założenia główki 20-pare gram+guma? :P

Napisano (edytowane)

Mi też się własnie wydawało że 7-21g byłby lepszy. Co do nexave to już się dowiedziałem i chociaż mój budrzet był do 200zł, mysle że paredziesiąt zł dołoże bo to dobra wędka. dziekuje wszystkim za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie: słyszałem że zdarza sie łowic okazy leszczy na małe obrotówki. Czy to możliwe?

Edytowane przez hege
Jeżeli chcesz zadać kolejne pytanie, załóż nowy temat.
Napisano

spokojnie można dać sobie radę mniejszymi główkami :)

O okoniu się wypowiem, bo na nie nie poluję, ale czasami gdy szczupaki mają nas totalnie w du.. :) sprawdza się założenie główki 25g. i ostre opukiwanie dna tak jak w przypadku połowu sandacza. Dobry patent na ,,leniwce,, i to nawet na płytkich wodach ;)
Napisano

Szymonxx masz rację, a dodając, że zawsze staram się łowić jak najbardziej selektywnie omijając maluchy i średniaki,to nie dziw sie moim propozycjom ;)

Napisano (edytowane)

Ciężar główki nie, ale sama duża guma sporo waży ;) Jesli nastawiam się na szczupaka to zakładam sporego woblera lub właśnie dużą gumę na odpowiednich główkach zależnych od głębokości łowiska i taktyki, a to już trochę waży

Edytowane przez woldi