Kadebla Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Witam wszystkich wedkarzy. Rozważam nad kupnem wedki spinningowej, która mogłaby zastapić moją starą Cortland Cx 15-35g i wpadła mi w oko Shimano Nexave cx 270M 10-30g. Czy ktoś posiada ten kijek i mogłby coś o nim powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarz12 Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 powiedz gdzie jakie ryby chcesz łowić na to wędzisko jeśli można spytać ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Za dużo to nie wniesie. Kolega nie szuka wędki, tylko pyta o opinie o Nexave Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Tak szukam opinii o Nexave ale jeżeli macie jakieś inne pomysły to bardzo prosze. Nastawiam się na duże okonie i szczupaki i nie wiem czy bardziej szukać w 10-30g czy 7-21g? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 moim zdaniem sprawa wygląda tak, że na większe okonie to 7-21 a na szczupaki 10-30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Wszystko zależy jakimi przynętami masz zamiar łowić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Szymonxx-czy dało by rade łowić te dwa gatunki jedną wedką? Woldi-jeszcze nad przynętami się nie zastanawiałem ale przypuszczam ze głównie błyski i gumy. Edited August 31, 2012 by Kadebla Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 weź kijek do 30g., a blachami i gumami połowisz oba gatunki i jeszcze kilka innych Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 ja właśnie wziąłbym ten do 21, bo większa przyjemność z łowienia a 'lekko' na szczupaki też się nada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 jesli będzie łowił lekkimi przynętami to ok., a jak będzie potrzeba założenia główki 20-pare gram+guma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 spokojnie można dać sobie radę mniejszymi główkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Mi też się własnie wydawało że 7-21g byłby lepszy. Co do nexave to już się dowiedziałem i chociaż mój budrzet był do 200zł, mysle że paredziesiąt zł dołoże bo to dobra wędka. dziekuje wszystkim za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie: słyszałem że zdarza sie łowic okazy leszczy na małe obrotówki. Czy to możliwe? Edited September 2, 2012 by hege Jeżeli chcesz zadać kolejne pytanie, załóż nowy temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 spokojnie można dać sobie radę mniejszymi główkami O okoniu się wypowiem, bo na nie nie poluję, ale czasami gdy szczupaki mają nas totalnie w du.. sprawdza się założenie główki 25g. i ostre opukiwanie dna tak jak w przypadku połowu sandacza. Dobry patent na ,,leniwce,, i to nawet na płytkich wodach Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 każdy ma swój, odpowiedni sposób Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Szymonxx masz rację, a dodając, że zawsze staram się łowić jak najbardziej selektywnie omijając maluchy i średniaki,to nie dziw sie moim propozycjom Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Ja wiem... czy ciężar główki jakoś eliminuje małe egzemplarze? Prze większej gumie na pewno, ale sam w sobie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Ciężar główki nie, ale sama duża guma sporo waży Jesli nastawiam się na szczupaka to zakładam sporego woblera lub właśnie dużą gumę na odpowiednich główkach zależnych od głębokości łowiska i taktyki, a to już trochę waży Edited September 2, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts