Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć ja z prośbą o poinstruowanie mnie jak złożyć do kupy taki "dynksik" ze sprężynką  w kabłąku 

Poszkodowany moją ciekawością: Konger Vist 320 RD

20200710_144917.jpg

Edytowane przez Mar Cepan
Napisano

Z tego co widać mechanizm jest sprawny. Wystarczy złożyć go tak jak był. Niestety trudno to wytłumaczyć. Musisz wziąć kabłąk umieścić w nim odpowiednio trzpień na którym jest sprężyna. Wcześniej trzeba odkręcić tą srebrną osłonkę widoczną na zdjęciu. Mechanizm nie jest skomplikowany powinieneś sobie poradzić.

Napisano (edytowane)

Tak jak pisałem musisz odkręcić tą osłonę. Wtedy jedna część tego trzpienia ze sprężyną pójdzie w otwór w rotorze. Teraz prawdopodobnie wypadła z niego i dlatego całość nie chce funkcjonować. Dokładnie obok widocznego na zdjęciu wkręta. Wiem że to jest upierdliwe i złośliwe do złożenia ale chwila koncentracji i można to zrobić.

Edytowane przez ryukon1975
Napisano

Lepiej osłony nie skręcaj teraz. Podczas zakładania rotora znów wypadnie. Przykręć rotor mając kontrolę nad tą sprężyną. Osłonę przykręcisz na końcu.

Napisano (edytowane)

Tak jeden z nich ma się tam właśnie oprzeć. Po ich długości ocenisz który gdzie pójdzie dlatego że może być różnie. I pamiętaj żeby to skręcać przy zamkniętym kabłąku.

Edytowane przez ryukon1975
Napisano

Nie jest łatwo znaleźć coś takiego. Jednak mi tylko raz się nie udało. Naprawiałem wtedy kołowrotek nad rzeką. Jak wystrzelił tak poleciała, nawet nie wiem czy do wody czy w krzaki. :)