Jump to content

Łyna koło Bartoszyc

Nicco Puccini
 Share

Recommended Posts

Mam te szczeście, że mieszkam stosunkowo niedaleko Łyny. Najczęściej łowię w okolicy tzw Łęgu, czli na odcinku w górę rzeki od Bartoszyc. Jednak zarówno w mieście jaki po za nim w rzece spotkac możemy te same gatunki ryb.

Dawniej Łyna była rzeką bardzo rybną, w której każdy mógł złowić wiele medalowych ryb. Jednak duża presja kłusowników oraz wędkarzy doprowadziła do tego, że teraz o brzanach z tej rzeki mogę jedynie usłyszeć w opowieściach wędkarzy starszej daty....Całkowitej tragedi jednak nie ma i śmiało mogę powiedzieć, że w rzece pływa sporo ciekawch ryb. Ja na odcinku, na którym łowię najczęsciej mam do czynienia z drapieżnikami(jestem fanem spiningu) takimi jak zębaty, pasiaty i klenie. Te ostatnie nie są może rekordowe, jednak zdarzają się czasem ładne sztuki. W tym sezonie podobno ktoś złowił sandacza, jednak pewności nie mam. Pojawiają się też bolenie, jednak w tym sezonie były to jedynie maluszki(do 30cm). Szczuaki sa wielkie, ale w ukryciu. Zazwyczaj biorą sztuki około 50cm, rzadziej większe do 80cm. Można jednak trafić naprawde ryby, a kluczem do sukcesu jest chyba częste bywanie nad wodą. Okonie z reguły nie są zbyt duże, ale ryby do kilograma nie są bardzo rzadkie. Po prostu czesto się trafiają jako przyłów kleni. Właśnie, klenie. Na spining łowi je tam nie wielu wędkarzy, choć to bardzo sportowa ryba. Naczęściej ludzie łowią klenie na groch, chleb, robaki lub...Małą żabkę na zestawie gruntowym. Ten sposób łowienia jest dla mnie nowością i jeszcze go nie próbowałem.

Ryby spokojnego żeru? Jasne, że są. Najliczniej występuje oczywiście płoć, i to całkiem ładna. Leszczy nie brakuje, choć nie łatwo jest złowić medalowe sztuki. Poza tym jazgarze potrafią człowieka zmęczyć swoim zapałem do robaczków.

W rzece ak to w rzece- z roku na rok wszystko się zmienia. W tym roku ciekawch miejsc nie brakuje, w wodzie leży sporo zawalonych drzew, nurt stworzył sporo fajnych łowisk zarówno drapieżników jak i białej ryby. Na "moim" odcinku łowi się świetnie i praktycznie zawsze coś się uwiesi, Z tego co wiem, wszędzie indziej jest podobnie, Łyna staję się teraz coraz ciekawszym łowiskiem i coraz więcej wędkarzy odwedza tą rzekę.

A co do brzan, o których opowiadają starsi wędkarze...Kto wie, czy w rzece ich nie ma? Przecież tak naprawde praktycznie nikt się na nie nie nastawia, ponieważ wszyscy myślą, że brzany wygineły....Może jednak prawda jest inna? W tym sezonie już nie będę miał okazji sprawdzić, ale w następnym z pewnością spędze kilka dni na poszukiwaniu królowej rzek. Wiem też, że bolenie juz podrosną, może też pokażą się te większe...Klenie także bedą już ładnymi klockami. Podusmowując- Łyna to świetna rzeka, która może nas obdarzyć pieknym okazem. Trzeba tylko być wytrwałym....

P.S Niedługo wrzucę trochę zdjęć i napiszć co nieco o przynętach i metodach, które bywaja na tej rzece skuteczne.

Namiary GPS

54.217023,20.737209

• 3 months later...

Witam . Powiem tylko kolego ze co do brzany w rzece Łyna to się mylisz teraz już można znowu ja łowić tylko jest ciężka do odnalezienia i zachęcenia do brania ja w ciągu ostatnich dwóch lat złapałem 10 sztuk począwszy od małych 2 kg wymiarowych a z większych trafiłem 2,70kg i dwie po 3,20kg . Pozdrawiam i połamania kija

Piękna rzeka , kiedyś płynąłem nią spływem kajakowym przez 5 dni.Widziałem wiele pięknych ryb.Sandacze są na pewno ,znajomy z Olsztyna pokazywał mi zdjęcia takie po 2 kg sandały.Wybiorę się tam na pewno kiedyś na rybki.Może zrobimy jakiś zlot nad Łyną :(

Ja jak najbardziej chętny. O sandaczach i brzanach pisałem mając na myśli "mój" odcinek, a tam ich mało jest i jakoś nie widać...Ale wiem, że zarówno wBartoszycach jak i koło Lidzbarka się trafiają, o czym słyszałem dobrych kilka razy...Tak więc ewidentnie rzeka nie umiera, a się odradza.

• 3 weeks later...
  • 6 months later...
  • 4 years later...