Jump to content

Ładne garbusy...Jakim sposobem?

Recommended Posts

Pewnie wielu powie: eee, młody jest to co on może wiedzieć o łowieniu okoni , które są starsze od niego?

trochę prawdy w tym jest na pewno, ponieważ mam dopiero 20 lat i wiem, że czasem okonie przeze mnie łowione sa starsze ode mnie. Z pewnością nie jestem też ekspertem w dziedzinie ich łowienia, ponieważ zwyczajnie nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia. Łowiłem już jednak czterdziestaki, i doszedłem do kilku wniosków, którymi chciałbym się podzielić z innymi.

Jak więc łowić te duże okonie, które są na tyle sprytne, że omijają większość spiningowych przynęt? Jak się do nich dobrać?

Według mnie bardzo ważne jest nastawienie samego wędkarza. Ci z nas, którzy zabierają na okoniowe łowy wklejankę do 10g, żyłkę 0.12 i dwa pudełka paprochów raczej nie połowią pięknych pasiastych drapieżników a jedynie ich narybek. Więc zestaw. Jaki będzi eodpowiedni, i co wazniejsze, co powinno się znaleźć na jego końcu? Wbór wędziska i młynka pozostawiam każdemu z osobna. Linka? nie przesadzajmy z jej cienkością. Minimum 0.20 i wolfram na końcu. Jesli lowisko jest pełne zaczepów, kamieni i gałęzi to nawet grubiej. Czemu tak? otóż duże okonie to nie uklejki i mają sporo siły, ciągną w zaczepy. Nie rzadko trafimy też zębatego lub sandacza, a przecież one mają mocy jeszcze więcej....

Ok, mamy zestaw. Co na wolfram? Nic małego. Paprochy zostawiamyw domu a z szafy zabieramy pudełko z większymi gumami, do 7 cm. To naprawde nie będzie za duzo dla ładnych okoni. Kolory takie jak w paprochach, czyli motor oil, seledyny, brokaty i rózne inne kolory. Ja zawsze mam tez jakieś duże wirowki typu long, te z wydłużonym skrzydelkiem. Jak duże? Rozmiar 3 i 4. Wiem, wiem- przeciez tym można trafić okonia igo zabić...Ale jak ktoś zlowił 40 to wie, jaki pysk ma taka ryba. Duzy, nie?

Uzupełnieniem będą woblery w różnych rozmiarac, w różnych kolorach. Chociaż mi sprawdzały się naturane to nie jest to żadną zasadą. Okonie lubią eksperymenty, my tez powinniśmy je polubić. nie testowalem jeszcze cykad i kogutów, kto wie, może i one beda skuteczne na duże okonie?

Przynętą nr 1 i tak pozostaje chyba guma na ciężkiej główce i łowienie z opadu. technika stara jak świat sprawdza się zazwyczaj najlepiej, Ale pamiętajmy- jak nie gryzą, to zmieniajmy coś i kombinujmy.Ryby nam przecież nie powiedzą, na co mają ochotę.

Teraz sprawa równie ważna jesli nie ważniejsza. Miejsce. Gdzie szukać grubych okoni? Przede wszytskim wszędzie tam, gdzie mozna o nich usłyszeć. Jeśli ktoś opowiada, że złowił ładne garbusy to znaczy, że kilka ich tam pływa. Atakujemy takie łowiska z naszymi zestawiami i nie poddajemy się, rzucamy i rzucamy, kombinujemy aż osiągniemy sukces. A jak wybierac miejscówki na danych łowiskach? Hmmm, znowju zasada stara jak świat- gdzie patyki tam wyniki. wszystkie krzaki, roślinność, kamienie i rózne przeszkody to potencjalne stanowiska ryb. Najlepiej oblowić wszytskie jakie tylko możemy. Często to jednak nie możliwe, więc trzeba jakoś wybierać. Tu znowu pozstawiam decyzję każdemu z osobna, bo złotej zasady niestety nie ma.

Nie ma sensu obawiac się zesawów cięzkich i większych przynęt. Wiem, że po kilku godzinach rzucania zawsze ma się chęć zmienić zestaw i wyciągnąć chociaż kilka małych okonków, ale przeciez nie o to nam chodzi. bądźmy więc wytrwali a w końcu się uda.

Ja miałem szczęście uczyć się okoni w UK, gdzie było ich trochę więcej niż u nas. Zasady jednak są podobne, w Polsce też daje się łowić ładne okonie. I co z tego, że rzadziej? Łowiska mamy piękne, pogoda zazwyczaj irytuje, nie ma się co poddawać. Jedziemy, rzucamy, kombinujemy i łowimy.

Pozdrawiam i mam nadzięję, że napisałem coś z sensem i komuś się to przyda.

• 1 month later...