Matusz1044@gmail.com Posted December 28, 2020 Report Share Posted December 28, 2020 Witam. Proszę o pomoc w doborze żyłki oraz plecionki. A mianowicie potrzebuję żyłki do metody Zig - Rig. Nie wiem jaka wybrać. Podobno musi być nietonaca, prosiłbym kogoś o poradę jakiej używa, najlepiej o długości 300m i wytrzymałości około 10kg Teraz proszę o pomoc w wyborze plecionki, mam zamówiona łódkę zanętowa i poszukuje teraz jakieś dobrej plecionki (mogą być markowe Fox, mivardi, itp) najlepiej też w granicach 300m, chyba że jest jakaś godna polecenia żyłka do wywozki, to jestem w stanie rozważyć propozycje. Budżet to około 250zl jestem wstanie przeznaczyć. Obecnie nawinięte mam Mikado NIHONTO CARP FLUO 0,28 i 0,30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted December 28, 2020 Report Share Posted December 28, 2020 Do zig riga używam zwykłego fluolocarbonu tylko że smaruje go smalcem żeby się unosił. Osobiście nie miałem styczności z dalekimi wywózkami, ale mam kolegów co łowią na solinie to oni taką plecionkę mają https://allegro.pl/oferta/plecionka-daiwa-dark-green-j-braid-x8-0-22mm-300m-10038582300 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matusz1044@gmail.com Posted December 29, 2020 Author Report Share Posted December 29, 2020 (edited) Dzięki za informację. Do zig riga ten fluocarbon smarujesz cały czy tylko odcinek np 20-30m? O do wywozki to planuje wywozić tak na około 150-180m znam dobra miejscówkę tylko jest trudno dostępna do rzutu. Edited December 29, 2020 by Matusz1044@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted December 29, 2020 Report Share Posted December 29, 2020 Smaruje tak 50cm od haczyka w dół Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matusz1044@gmail.com Posted December 29, 2020 Author Report Share Posted December 29, 2020 Czyli generalnie na zig riga mogę mieć żyłkę standartodwa, a tylko cały zestaw końcowy na fluocarbonie albo innej żyłce nietonacej. Akurat przygodę z zig rigem będę rozpoczynał więc zbieram jak najwięcej informacji. Jaki spławik polecacie, znalazłem pływaki z prologic do ziga oraz typowy spławik do zig riga z foxa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts