Jump to content

Narew, Okolice Suraża info i teoria

Daniello92
 Share

Recommended Posts

Witam. Planuje trochę pospiningować nad Narwią w okolicach Suraża, podobno październik to najlepsza pora na szczupaka. Może ktoś z was łowi w tamtych okolicach, jeśli tak to jak się miewa teraz poziom wody na tej rzece i czy są brania? W sierpniu byłem już raz nad Narwią z tym że była ona „wylana” i znacznie się podniósł poziom wody, spiningowalem po kilka godzin przez 3 dni i 0 brań. Mój ojciec twierdzi że jak rzeka wylewa to nie ma wtedy ryb, nawet brodząc siatka nic się nie złapie. Co Wy o tym sadzicie? Czy to jest słuszna teoria? Dziękuje i pozdrawiam!

Nad tą rzeką mnie nie było jeszcze, więc górną część postu pominę.

Co do teorii o wysokiej wodzie, to ja się zgadzam. Oczywiście ryby nie lecą w kosmos wtedy, ale chowają się po kątach, w dziurach i bobry wiedzą gdzie jeszcze. trudno je wtedy złapać, ale nie jest to nie możliwe. Zarówno w UK jak i tu, w Polsce, na wysokiej wodzie o kolorze kawy z mlekiem złapałem kilka szczupaków, ale nie jestem pewien czy więcej było w tym przypadku, szczęścia, czy umiejętności. Staram się unikać takiej wody, bo ryby wtedy nie żerują raczej i trudno je skłonić do brania. Ale jak już przejadę sporo kilometrów no to szkoda nie spróbować...W takiej wodzie w ruch puszczam sporawe gumy w kolorach fluo, kopyta chyba najczęściej. Równie często macham wirówkami także fluo, nr 4 i 5. czasami się sprawdza, częściej niestety nie...

Takie to ja mam małe doświadczenia.