Wiesław Śmigaj Posted December 26, 2021 Report Share Posted December 26, 2021 Cześć. Chciałbym prosić parę porad. Posiadam staw, który powiększyłem rozkopując istniejące bagienko do rozmiarów 200m x 50 m i głębokość max.3 m. Tak było na początku. Wpuściłem trochę karpia i lina, węgorza. Staw nie jest przepływowy. Na dodatek dostałem jeszcze jako premię wiadro innych różności. Okazało się, że połowa tych różności było szczupakiem. Skutek jest taki, że po czterech latach w stawie, jest parę dużych linów i trochę karpia takiego od 6 do 9 kg. Trafia się karaś około 1kg i większy. Z drobnicy pływa trochę wzdręgi. Brak drobnej ryby. Próbowałem pozbyć się nadmiaru szczupłego na wszystkie możliwe sposoby. Jest go teraz mniej, ale drobnicy w dalszym ciągu brak. Na dodatek w sąsiedztwie wykopano staw dużo głębszy od mojego i woda mi zeszła do 1.20 w najgłębszych miejscach. Myślałem, że z czasem woda podejdzie, lecz nic z tego. Więcej już raczej nie opadnie, lecz i tak jest jej mało. Do tego staw tylko raz na początku był wapnowany i to nie dużą ilością wapna. Mam przygotowane 200 kg wapna tlenkowo magnezowego, które będzie wysypane na lód, tylko obawiam się, że to może nie wystarczyć. Nie mam możliwości dociągnięcia prądu, więc szukam rozwiązania jak dodatkowo natlenić wodę. Na wiosnę planuję zarybienie, zastanawiam się w jakiej ilości i co wpuścić. Nadmienię jeszcze, że 3/4 brzegów jest porośnięte trzciną, i mam trzy niezbyt duże siedliska grążeli. Ktoś, coś podpowie w tym temacie? Dno, raczej miękkie, latem i jesienią sporo podwodnego zielonego świństwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fanatyk5 Posted February 20, 2022 Report Share Posted February 20, 2022 Więc tak szczupak jest drapieżnikiem więc zjada małe rybki innego gatunku. Karp bardzo brudzi wodę więc może jakiś filtr mówisz że nie masz jak dociągnąć prądu to jakiś generator kup. Drobnicy nie ma ponieważ szczupaki wszystko wyjadają. woda brudna zrobiła się prawdopodobnie przez złą cyrkulację wody. A co do braku wody to nie mam pojęcia może ziemia na bokach wsysa ziemię a potem rozmięknięta trafia do stawu? Myślę że chociaż trochę pomogłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts