Jump to content

Strzeżenice (Strzeżenice – Jamno)

Pawel.M
 Share

Recommended Posts

Witam, dziś pod nóż weźmiemy rzekę Strzeżenice.

Rzeka posiada swoją nazwę od miejscowości przez którą przepływa „ Strzeżenice”.

Według mnie, to dla wędkarzy z okolic Koszalina, wędkarskie Eldorado.

Rzeczka o szerokości mniej więcej 2/5 metrów o głębokości od 0,5 do 3m i nawet głębiej,  łączący się z jeziorem Jamno.

Niestety rzeka swoją obfitością przyciąga grono pseudo wędkarzy, którzy obdarowują nas takimi widokami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ryby jakich, możemy się spodziewać to:

przede wszystkim Leszcz, również Leszcz Morski, Okoń, Płoć, Sandacz, Szczupak prawdopodobnie z opowieści mile widziane są również Węgorze.

Osobiście widziałem jak kolega wędkarz złowił malutką zagubioną flądrę.

No i Jazgarz.

Strzeżenice podlegają  PGR/ą (Niestety), w pewnym terminie rzeczka słynie z połowu leszczy (ma to oczywiście związek z tarłem)

Dołączona grafika

Oczywiście wszystkie rybki wróciły do wody.

Suma połowu 15kg .  PLUS (Waga przekroczyła zasoby miary wagi.)

Heh.....

Opowiem jeszcze , że po wypuszczeniu ryb wędkarze (przepraszam PSEUDO WĘDKARZE) napadli na mnie...

• Dlaczego nie podzieliłem się

• Nie oddałem połowu innym.

• Szkoda mięsa.

Rzeka typowo do sportowego połowu, nie polecam osobą, które szukają relaksu, spokoju i odpoczynku. Dużo pseudo/śmieciarzy wędkarzy.

Polecam połowy typu Bat i lekki feedre, oczywiści inne metody gruntu i szczupakówka.

Ps. Proszę o zwracanie uwagi pseudo wędkarzom, wzorując się przepisami „Amatorskiego Połowu Ryb”.

Nie bójcie się, zwrócić uwagi starszemu wędkarzowi, który łamie przepisy PZW oraz zasady moralne, kłusownikom. Pamiętajcie mając wykupione zezwolenie i posiadając kartę wędkarską mamy przewagę nad „Amatorskimi Kłusownikami”.

Życzę udanych połowów, złów i wypuść.

Pozdrawiam.

• 1 year later...

Widziałem ostatni wynik kolegi z treningu na tej rzeczce(8 tyś.pkt)tydzień temu i mam ochotę tam się wybrać. Sprawa opłaty PGR,czy ten ciek wodny jest w opłacie J.Jamno? Gdzie najlepiej rozstawać się ze sprzętem,jaka jest głębokość i uciąg?Łowi ktoś tam z forum?