BatoneQ Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 15 Czerwca 2023 Witam serdecznie od dawna posiadam wędkę która leży nieużywana, dokładnie Mikado Matrix 555 telestar, kiedyś było bardzo dużo używana i wpadłem na pomysł wykorzystać ją na spinning, na szczupaki, u mnie w łowisku są od najmniejszych rozmiarów do 80-90cm maksymalnie, czy taka wędka wytrzyma i da radę ? Dodam że archiwalne ceny tego kija są bardzo niskie 2,7m CW 30-60g
Kusy Napisano 16 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 16 Czerwca 2023 9 godzin temu, BatoneQ napisał: czy taka wędka wytrzyma i da radę ? Tego to nikt nie wie, może okazać się, że cały sezon będziesz skutecznie łowił, a może poddać się przy pierwszej rybie. Gdybyś zadał pytanie czy wędka się nadaje na spinning to moja odpowiedź byłaby - nie. Ogólnie do spinningu używa się raczej wędek nie teleskopowych. Dwu segmentowa byłaby idealna. CW 30-60g też jest dość spore typowo pod duże przynęty. Jeśli ma służyć na jednorazowe lub sporadyczne spinningowanie to próbuj. Jak nastawiasz się na nową przygodę i chcesz zacząć spinnigować to doradzam zakup nowej wędki. Szukaj czegoś z CW 10-30, 10-40, 15-40. 3
BatoneQ Napisano 16 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 16 Czerwca 2023 Dzięki bardzo, pozdrawiam 1
Alexspin Napisano 17 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 15.06.2023 o 21:33, BatoneQ napisał: (...) u mnie w łowisku są od najmniejszych rozmiarów do 80-90cm maksymalnie (...) W dniu 16.06.2023 o 06:42, Kusy napisał: (...) Szukaj czegoś z CW 10-30, 10-40, 15-40. (...) @Kusy ma 90% racji. Pozostałe 10% co do których mam wątpliwości, to CW jakie zaproponował. Szczupak 90cm, to około , a nawet niespełna 6kg, więc zestaw spinningowy na takiego "potwora" i zapewne dość rzadko występującego, będzie w zupełności wystarczający jeśli jego CW będzie w granicach 3(5)-18(20)g. Przy takim zestawie możemy pokusić się na określenie go jako "uniwersalnego", a przynajmniej dla kogoś, kto nie ma zamiaru udzielać się zawodniczo i traktuje wędkowanie jako relaks. Uważam, że w zupełności wystarczający byłby zestaw jakim od kilku sezonów z powodzeniem posługuje się moja Pani i rekomendowałem go kilkakrotnie, a mianowicie wędzisko Black rock 3-18g/198cm i biorąc pod uwagę zapędy szczupakowe kołowrotek Black Rock FD530i, Taki zestaw z powodzeniem zda egzamin przy łowieniu szczupaków, jak i okoni. Nie zrażaj się tym, że wędzisko ma tylko 198cm, jego dynamika zapewnia odległości rzutów porównywalne z kijkami 240-260cm. Ps Gdyby udało Ci się znaleźć gdzieś wędzisko Black Rock z dystrybucji OKUMY, cena byłaby zapewne poniżej 200.- zł, bo te z dystrybucji DRAGONA są identyczne, ale dopłaca się za znak firmowy z wizerunkiem smoka... Edytowane 17 Czerwca 2023 przez Alexspin 2
Gość Ubertroll Napisano 17 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Jeśli o mnie chodzi, to mam dwie szczupakówki: 20-60 i 40-130. Nie łowię szczupaków na bardzo małe przynęty, bo nie widzę w tym większego sensu. Prawdopodobieństwo złowienia okazałej ryby na duży wabik jest znacznie większe. Edit. Cannibal 12.5 waży 20 g, gnom 2 - ok. 25, więc średnio widzę szczupakówkę do 20 g. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez Ubertroll
Kusy Napisano 17 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Nie no… jak na szczupaka to według mnie musi być kij co obsłuży 14 cm przynęty (+/- 35-40g z obciążeniem). Jakby ktoś pytał o wędkę pierwszą w życiu lub w miarę uniwersalną to poleciłbym coś 3-18, 4-20, 5-25 gramowego. Ale typowo pod pike to kijek do minimum 30g CW. Edit. Szczerze to mogę Ci polecić (jak interesuje Cię wędzisko pod szczupaki/sandacze) kijek Savage Gear SG2 251 cm 12-35g. Kijek śmiało posyła gumy 13-14 cm (30-35g) na 35+ metrów. Sztywny blank więc do jigowania super. Dolnik bodajże 35 cm więc nie wystaje za łokieć (przynajmniej mój ). Według opisu na blanku optymalne CW to 30g i w pełni się z tym zgadzam. Jak dla mnie to typowy kijek na "średnie" przynęty. Obsłuży Ci gumy 10-14 cm spokojnie. Jeśli natomiast ma to byś spinning uniwersalny - wybierz to co @Alexspin doradza... choć od siebie dorzucę też kijek który używam SG2 StreetStyle 221 cm 4-20g. Największą zaletą kija jest to, że naprawdę działa od tych 4g (Keitechy 3" na główkach 3g latają aż miło). Górne CW jak dla mnie to 17-18g. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez Kusy 3
Rekomendowane odpowiedzi