Aleksander Jeske Napisano 20 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Witam, stoję przed wyborem pierwszej wędki spiningowej. Rozmyślam nad wędziskiem shimano vengeance cx 240 cm cw 3-21g Chciałbym bardzo dobrze czuć gdy ryba zacznie brać. Wędzisko służyłoby na okonia, szczupaka może pstrąga. Jeśli mógłbym prosić to jeszcze o pomoc z doborem kołowrotka i plecionki ew.żyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Jeske Napisano 20 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Chciałbym dodać, że wołałbym żeby wędka nie była jakoś bardzo sztywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 21 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 8 godzin temu, Aleksander Jeske napisał: Chciałbym bardzo dobrze czuć gdy ryba zacznie brać Tu Cię muszę zmartwić ponieważ jeśli zależy Ci na dobrym czuciu brań okonia i szczupaka to musisz mieć 2 osobne zestawy... jeden stricte pod okonia a drugi pod szczupaka. Ogólnie wybrałeś spoko CW wędki ponieważ jest to taki uniwersał co rzeczywiście nada się i pod szczupaka i na jakiegoś okonia. Opis sugerujący akcje "moderate fast" też może być. Problem zaczyna się już z kołowrotkiem i plecionką... Pod okonia stosuje się cieniutkie plecionki najlepiej jeszcze z przyponem z fluorocarbonu. Plecionka pod okonia to PE 0.2-0.5 (0,03-0,08 mm). Fluorocarbon z przedziału 0,16-0,20 mm. Pod szczupaka nie zszedłbym niżej jak z plecionką PE 1.0, do tego przypon stalowy (surfstrand, surflon) od 5-6 kg w górę. Możesz stosować przypon stalowy cienki pod okonia z nastawieniem na przyłów szczupaka, jedni powiedzą że tak łowią bez problemu okonie, a drudzy będą twierdzić że okonkowi to będziesz przeszkadzać bo okoń to wzrokowiec i trzeba fluorocarbon. Są wędkarze co bez przyponu łowią okonie mają tylko delikatną agrafkę dowiązaną do zestawu, ale szczupak to obetnie w sekundę.... Chce żebyś dobrze mnie zrozumiał, ogólnie pogodzisz taką wędką łowienie okonia, szczupaka ale nigdy nie będzie to w pełni komfortowe łowienie. Będziesz musiał pogodzić się że jest coś za coś. Małe przynęty na szczupaka - 21g obsłuży Ci gumy max 10 cm z dozbrojeniem, a z drugiej strony naprawdę komfortowe łowienie okoni z czuciem brań to jak dla mnie mowa o kijku którego górna granica to 5-7g CW. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Jeske Napisano 22 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 W dniu 21.07.2023 o 06:10, Kusy napisał: Tu Cię muszę zmartwić ponieważ jeśli zależy Ci na dobrym czuciu brań okonia i szczupaka to musisz mieć 2 osobne zestawy... jeden stricte pod okonia a drugi pod szczupaka. Ogólnie wybrałeś spoko CW wędki ponieważ jest to taki uniwersał co rzeczywiście nada się i pod szczupaka i na jakiegoś okonia. Opis sugerujący akcje "moderate fast" też może być. Problem zaczyna się już z kołowrotkiem i plecionką... Pod okonia stosuje się cieniutkie plecionki najlepiej jeszcze z przyponem z fluorocarbonu. Plecionka pod okonia to PE 0.2-0.5 (0,03-0,08 mm). Fluorocarbon z przedziału 0,16-0,20 mm. Pod szczupaka nie zszedłbym niżej jak z plecionką PE 1.0, do tego przypon stalowy (surfstrand, surflon) od 5-6 kg w górę. Możesz stosować przypon stalowy cienki pod okonia z nastawieniem na przyłów szczupaka, jedni powiedzą że tak łowią bez problemu okonie, a drudzy będą twierdzić że okonkowi to będziesz przeszkadzać bo okoń to wzrokowiec i trzeba fluorocarbon. Są wędkarze co bez przyponu łowią okonie mają tylko delikatną agrafkę dowiązaną do zestawu, ale szczupak to obetnie w sekundę.... Chce żebyś dobrze mnie zrozumiał, ogólnie pogodzisz taką wędką łowienie okonia, szczupaka ale nigdy nie będzie to w pełni komfortowe łowienie. Będziesz musiał pogodzić się że jest coś za coś. Małe przynęty na szczupaka - 21g obsłuży Ci gumy max 10 cm z dozbrojeniem, a z drugiej strony naprawdę komfortowe łowienie okoni z czuciem brań to jak dla mnie mowa o kijku którego górna granica to 5-7g CW. Dzięki za pomoc, posłuchałem się twojej rady, i Pana że sklepu wędkarskiego i na pierwszą wędkę kupiłem jaxon Wild horse 8-30g 240cm kołowrotek Mistrall fantom cx 3000 i do tego plecionke 0.16 12.5kg. Sądzę że to bardziej pod jakiegoś mniejszego szczupaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 22 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 2 godziny temu, Aleksander Jeske napisał: Sądzę że to bardziej pod jakiegoś mniejszego szczupaka. Dla niektórych kijek z takim CW to typowa szczupaczówka Ja zresztą z podobnym biegam bo mam CW 12-35g. Gratuluję zakupu. Pochwal się wynikami! Z czasem jak będziesz chciał połowić okonki to dobierzesz sobie kijek 1-7, 1-9g i będziesz miał dwa fajne zestawy. Połamania! 2 godziny temu, Aleksander Jeske napisał: do tego plecionke 0.16 12.5kg Przypony masz? Ważna sprawa. Jak będziesz miał okazję kup sobie koniecznie z Dragona Surflon 7x7 6 kg lub 9 kg. Długość minimum 35 cm. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 22 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 12 godzin temu, Aleksander Jeske napisał: Dzięki za pomoc, posłuchałem się twojej rady, i Pana że sklepu wędkarskiego i na pierwszą wędkę kupiłem jaxon Wild horse 8-30g 240cm kołowrotek Mistrall fantom cx 3000 i do tego plecionke 0.16 12.5kg. Sądzę że to bardziej pod jakiegoś mniejszego szczupaka. A co to za plecionka, bo na szpulce mojej 0.17 jest tylko 7.7 kg. Pewnie jakaś oszukana! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Jeske Napisano 23 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 W dniu 22.07.2023 o 22:44, Ubertroll napisał: A co to za plecionka, bo na szpulce mojej 0.17 jest tylko 7.7 kg. Pewnie jakaś oszukana! Mikado Plecionka Nihonto Fine Braid 0.16mm/12.5kg nwm czy oszukana, Dziś 3 godzinki nad wodą i trzy pistolety największy 42cm. W dniu 22.07.2023 o 12:50, Kusy napisał: ! Z czasem jak będziesz chciał połowić okonki to dobierzesz sobie kijek 1-7, 1-9g i będziesz miał dwa fajne zestawy. Połamania! Przypony masz? Ważna sprawa. Jak będziesz miał okazję kup sobie koniecznie z Dragona Surflon 7x7 6 kg lub 9 kg. Długość minimum 35 cm. Przypony mam, a odnośnie okoniówki to byłem wczoraj na łódce z kolegą on ma 1-7g i okonki jak głupie brały, fajna zabawa od razu pomyślałem o zakupie jakiegos kija ultra light 0.5-5g. Fajnie by było jakby białoryb też na to wziął. Masz może jakieś budżetowe wędzisko ul? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi