Jump to content

Pierwsze kroki z metoda

Recommended Posts

Czesc!

Ostatnio zakupilem ten sprzet do metody:

Robinson feederman 506

Wedka Mikado UltraViolet 3.3M

i pierwsze pytanie czy te przelotka jak tu na filmiku ma byc zatkana: (I wtedy ja pominac? bo na innych szczytowkach w zestawie tez sa zatkane ale w innym miejscu po jednym oczku)

Oraz czy tak skonstruowany zestaw jest zrobiony dobrze ? (Tak mialem chociaz 3 brania przez pare godzin jak wczesniej na szybko zlaczke ktora jest w podajniku mialem to ani brania przez 10H bo tak jakby wtedy zatyka ten podajnik i ryba caly podajnik musiala by ciagnac):

I jak powinnien byc hamulec ustawiony bo ostatnio mialem jedno "trafione" branie z 4 sekundy z rybka sie pobawilem po czym przypon z hakiem pekl.(przypon do 5.5kg a zylka bodajze 7.4KG)

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Nie powinna. Oddaj do sklepu bo pewnie wszystko jest zrobione z taką samą starannością.

Wlasnie slabo bo paragonu zapomnialem

A mógłbyś do metody wedke polecic od 200 do 300zl?

O dziwo dziś rybkę złapałem i dużo takich małych brań było.

received_313154341105654.jpeg

39 minutes ago, mistshogun said:

A mógłbyś do metody wedke polecic od 200 do 300zl?

Ludzie sobie chwalą Robinson Stinger, Jaxon Green Point albo Jaxon Genesis Pro jeśli gdzieś znajdziesz. Mam tą ostatnią i zacny kijek warty polecenia.

41 minutes ago, mistshogun said:

O dziwo dziś rybkę złapałem i dużo takich małych brań było.

Poskładałeś poprawnie zestaw, trafiłeś z przynętą i złowiłeś rybę. Trzeba iść tym tropem i będzie więcej ;)

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Ludzie sobie chwalą Robinson Stinger, Jaxon Green Point albo Jaxon Genesis Pro jeśli gdzieś znajdziesz. Mam tą ostatnią i zacny kijek warty polecenia.

Poskładałeś poprawnie zestaw, trafiłeś z przynętą i złowiłeś rybę. Trzeba iść tym tropem i będzie więcej ;)

Jeszcze jak możesz powiedzidc to są czasem takie jakby mikro brania w sensie delikatnie szczytowka się trzęsie to wtedy zacinać czy rybka raczej tylko kulka się bawi ?I ile tak plus minus powinno wychodzić rybek w ciągu 6h(zdaję sobie sprawę jak rozległe jest te pytanie)

3 hours ago, mistshogun said:

Jeszcze jak możesz powiedzidc to są czasem takie jakby mikro brania w sensie delikatnie szczytowka się trzęsie to wtedy zacinać czy rybka raczej tylko kulka się bawi ?

Nie łowię na kulki ale to raczej ryby zaczepiają o żyłkę kiedy pływają w pobliżu. Mam wrażenie, że nie rozumiesz jak działa zestaw do metody. Ryba zacina się sama a wędkarz tylko poprawia i wyciąga z wody.

Takie łowienie jest kompletnie poza moim zainteresowaniem więc wiele nie dodam.

3 hours ago, mistshogun said:

ile tak plus minus powinno wychodzić rybek w ciągu 6h(zdaję sobie sprawę jak rozległe jest te pytanie)

Pytanie nie jest nawet trochę rozległe a kompletnie pozbawione sensu ;) Łowisz żywe organizmy które mają lepsze lub gorsze dni na żerowanie. Nasze przynęty niekoniecznie muszą im pasować, zwłaszcza kulki i pellet różnią się od siebie w zależności od producenta.

Co innego kiedy łowię na znanym mi łowisku, wiem jak tam łowić i mogę określić ten dzień jako dobry lub słaby. Czasami nie łowię niczego przez jakiś czas a później kilka sztuk w pół godziny i znowu nic a dzień jest udany. Nie da się określić limitu na godzinę.

Gorąco polecam literaturę wędkarską i biologiczne. Pomoże Ci zrozumieć ryby i środowisko ich życia. Łowienie stanie się dużo prostsze i bardziej skuteczne.

Edited by zwykły michał
Dopisek