Mateusz150 Napisano 17 Listopada 2023 Zgłoszenie Napisano 17 Listopada 2023 Witam, właśnie jestem po powiększeniu mojej sadzawki, sadzawka ma już 10lat ale na ten moment została powiększona do rozmiarów 22m na 18m głębokość od 1,5m do 2m. Przez te lata były wpuszczane do niej tylko małe karasie srebrzyste oraz sumy karłowate. Chciałbym zarybić ten mały stawik rybami takimi jak karp, amur, lin, tołpyga. Woda robiła się zielona ma wiosne/lato. Znajomy doradził mi aby teraz wpuścić kilka dużych szczupaków około 6-7 sztuk od 500g-1kg oraz 2-3 sumy europejskie po około 1kg aby mogły zmniejszyć ilość karasi. Na lato planuje wypompować wodę, wywapnować brzegi sadzawki i wtedy dopiero po wyłowieniu drapieżników wpuścić i wyłowieniu reszty karasi, wpuścić kroczka innych gatunków ryb. Woda stojąca ale będzie dotleniana przy zarybieniu zbiornika. Proszę o porady i cenne sugestie oraz do wymiany poglądów na temat przeze mnie opisany. Dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
zwykły michał Napisano 18 Listopada 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Listopada 2023 Temat był omawiany kilka razy, jeśli nie więcej. Nikt nie napisz Ci niczego nowego a znaleźć sam możesz. 3
ryukon1975 Napisano 19 Listopada 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Listopada 2023 Jeśli wpuścisz suma do takiej wielkości sadzawki to za pięć lat zrobisz wszystko żeby go odłowić jak będzie zjadał Ci kilogramowe ryby.
Rekomendowane odpowiedzi