Jump to content

Jaka wędka do 250/300PLN

Recommended Posts

Witam, jako ze jestem nowy na forum to na początek chciałem się przywitać. Zaczynam przygodę z spinningiem. Poszukuje wędki spinningowej do 250/300PLN wraz z kołowrotkiem. Przeznaczone na okonia i szczupaka. Łowienie z brzegu na rzece oraz nad jeziorem. Więcej informacji nie podam bo się nie znam. P.S dziękuję z góry za odpowiedzi.

Albo okoń albo szczupak... nie do pogodzenia jedna wędka do komfortowego łowienia obu gatunków.

Typowa wędka na okonia to CW (ciężar wyrzutu) 1-5g do 2-10g. Do tego cienka plecionka o wytrzymałości do 3-4 kg, najczęściej przypon z fluorocarbonu...
Typowa wędka na szczupaka to CW 10-30g do 15-50g. Do tego plecionka o wytrzymałości powyżej 10 kg z przyponem stalowym...

Jeśli chcesz łowić cokolwiek mało komfortowo licząc bardziej na łut szczęścia to szukaj wędki 5-25g i kołowrotka w rozmiarze 3000 z przednim hamulcem. 

Cześć, też jestem nowy na forum.

Ostatnio kupiłem sobie okoniówkę od mikado z serii bixlite lightspin ( dł. 235) i spasowałem ją z shimano fx w rozmiarze 2500 (brał bym na spokojnie 2000 ale nie było:( ). I na to żyłka 0.26 (po czasie wybrałbym plecionkę). 

Polecam ci takie combo bo jak na razie nie miałem żadnych problemów a z samą wędką zmieścisz się nawet w 200zł. Fajna, lekka wędka na start bo nawet większe szczupaki złapiesz.