qulpina Posted September 17 Report Share Posted September 17 Hejka, ostatnio bardzo zainteresowałem się spinningiem i połapałem swoje pierwsze szczupaki lecz coraz częściej oglądam filmy o bialorybie na spinning. Interesuje mnie jakąś nie droga wędka do lapania z brzegu. Szukałem czegoś o długości około 270cm i cw do 3-4g lecz nic nie mogę znaleźć... pomożecie? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 17 Report Share Posted September 17 W tej długości będzie bardzo trudno znaleźć coś w sensownej cenie. Natomiast mogę zasugerować: JAXON Wild Horse JAXON Grey Stream JAXON Blue Wind najciekawsza, ale niestety najkrótsza. U innych dystrybutorów tego typu i jakości kijki są znacznie droższe. Praktycznie jeśli chcesz coś na białoryb od 0,5/1,0g w długości 270 cm, to pozostaje rękodzieło, ale to już ceny niemal astronomiczne. Osobiście do połowu białorybu i okoni z brzegu używam wędek od 140cm do 182cm i jest to wystarczające, przynajmniej dla mnie. "Połamania" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qulpina Posted September 17 Author Report Share Posted September 17 Dzięki za odpowiedź:) nigdy nie łowiłem ultra lightem i nie wiem jak wedka się zachowuje. Przy takim kiju dwu metrowym i przynęcie ok 1-2g oraz plecionce 0.035 jak daleko rzucę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 18 Report Share Posted September 18 (edited) To zależy od wielu czynników. Po pierwsze musisz opanować technikę rzutu lekkimi przynętami, staraj się wykonywać wymach płynnie. Po drugie będzie to zależało od lotności przynęty, wszelkie chwosty dekoracyjne, ogonki gum i obrotówki o szerokich paletkach ograniczają odległość. Po trzecie bardzo wążny jest kierunek wiatru - wiejący zza pleców będzie pomagał, a wmordęwind niemal uniemożliwi rzuty. W końcu duże znaczenie ma klasa kołowrotka, niestety tanie nie spełnią Twoich marzeń, polecam DAIWA Fuego 1000 LT, a z tańszych KONGER Ultris Aqua 810 FD, ale to tylko w ostateczności. Ps Gdybyś był zainteresowany Fuego mam taki w zapasie, mało używany, w pełni sprawny (przedpłata 100.- + przesyłka pocztowa 30.-). Ps 2 Znalazłem też długą wędkę (275cm) model CHC-25-09-275 (link wyłącznie poglądowy), ale niestety ponad dwukrotnie droższą od wcześniej wskazanych. Edited September 18 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts