aro1978 Napisano 28 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 28 Października 2024 Dzień dobry. Zastanwiam się nad kupnem uniwersalnego spinningu, który zawsze i wszędzie mogę ze sobą zabrać. Wpadły mi w oko dwie wędki. Są to: Daiwa Ninja X Spin 2.40m 5-20g i SAVAGE GEAR SGS2 SHORE GAME 244CM 5-20G. Czy macie jakieś doświadczene z tymi kijami? Proszę o poradę którą z nich kupić, Pozdrawiam
Alexspin Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 Pierwsza, podstawowa sprawa, to nie ma spinningów uniwersalnych. Wybrane przez Ciebie gramatury CW można przyjąć jako parauniwersalne, gdyż sprawdzą się przy połowach dużych okoni i średnich szczupaków/sandaczy, ale już nie boleni czy sumów, ani też drobnych okoni i dużych szczupaków. Wszystko zależy od ryb występujących w odwiedzanych przez Ciebie łowiskach. Natomiast można przyznać, że wybrane przez Ciebie wędziska sprawdzą się jako pierwszy sprzęt na początek przygody ze spinningiem, a po nabraniu doświadczenia dokupisz sobie sprzęt lżejszy, lub cięższy w zależności od upodobań i potrzeb. Jedna uwaga z mojej strony, nie warto na początek przygody ze spinningiem kupować wędzisk z najniższej i z najwyższej półki, najlepiej średniaki. Na marginesie, do wybranych przez Ciebie wędzisk sugeruję nabycie kołowrotka DAIWA Fuego 3000, nie jest szczególnie drogi, a na pewno Cię nie zawiedzie. 1
aro1978 Napisano 29 Października 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 Witam Wiem, że nie ma spinningów uniwersalnych. Pisząc "uniwersalny" miałem na myśli wędkę, którą mogę wozić cały czas w samochodzie i w razie chwili wolnego czasu spontanicznie, bez większych przygotowań pojechać nad wodę i połowić. W mojej ocenie te 240cm i 20 gramów wyrzutu, to tak nie za dużo i nie za mało - w sam raz. Jeżeli chodzi o wyprawy spinningowe to posiadam kije i lżejsze i cięższe, ale lubię długie wędki, a nie lubię ich wozić non stop w samochodzie, bo to niewygodne. Proszę o ocenę w/w modeli wędek przez ich ewentualnych posiadaczy. P.S. Używam kołowrotków Daiwa Ninja i jestem z nich zadowolony. Pozdrawiam 1
Kusy Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 Posiadam coś zbliżonego ze stajni SG a dokładnie SG2 4-20g 221 cm (i podobnie jak Ty traktuje ją jako "uniwersał" samochodowy - zawsze w aucie). Wędka jak dla mnie dobrze opisana - zresztą jak każda SG2. Mam podpięta pod nią Ninję 3000 i jest git. Nie jest to moja jedyna SG2 więc jak dla mnie możesz o jakieś 2-4g przeciążyć. Dół według mnie będzie fajnie działał na 6-7g już. Tego się możesz spodziewać. 2
aro1978 Napisano 30 Października 2024 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Października 2024 21 godzin temu, Kusy napisał: Posiadam coś zbliżonego ze stajni SG a dokładnie SG2 4-20g 221 cm (i podobnie jak Ty traktuje ją jako "uniwersał" samochodowy - zawsze w aucie). Wędka jak dla mnie dobrze opisana - zresztą jak każda SG2. Mam podpięta pod nią Ninję 3000 i jest git. Nie jest to moja jedyna SG2 więc jak dla mnie możesz o jakieś 2-4g przeciążyć. Dół według mnie będzie fajnie działał na 6-7g już. Tego się możesz spodziewać. Mam różne spinningi, ale muszę przyznać, że nic z SG jeszcze nie posiadam, a zawsze mnie kusiło, żeby zakupić jakiś model. Słyszałem sporo dobrych rzeczy na ich temat i bardzo możliwe, że się w końcu na tę powyższą zdecyduję. W każdym bądź razie wielkie dzięki za odzew. Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi