Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy w dobraniu odpowiedniego podajnika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka, mam na Imię Kacper, zaraz będę miał lat 18. Chodzę na ryby z tatą w sumie od kąd pamiętam, łowiłem zawsze na bata. Takie wyjazdy na ryby zaczęły mnie bardziej interesować od ostatnich wakacjii, zacząłem też wyciągać kolegów nad wodę.  Łowiłem na wędce od wójka, która mi dał ponieważ w sumie tylko mu zalegała (zrobiłem ją pod metodę) aczkolwiek kompletnie się do tego nie nadaje, strasznie sztywna i krótka jest ta wedka. Teraz w grudniu zakupiłem sobie swoją pierwszą wedke dedykowana do feedera nazywa się mikado ultraviolet długość 3.30, 50g wyrzutu poleciła mi ją Pani sprzedawczyni, do niej też dobrała kołowrotek z wolnym biegiem. Kieruję się z państwem o pomoc z doborem podajnika, jaką jego wagę wybrac?. Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Ze swojej strony mogę polecić podajnik  typu ARC - najbardziej uniwersalny ciężar to 30g czasami 40 lub 20 (wszystko zależy od wody na której łowisz)

Jeśli wciągnąłeś się w metodę to mogę Ci polecić fajny kanał YT - Akademia FeederWorld

Polecam spojrzeć przez palce na prezentowane pewne rzeczy odnośnie sprzętu, bo nie zawsze go potrzebujemy (oni też sprzedają ten sprzęt). Jak dla początkujących materiał jest zrobiony dosyć fajnie. Jest pokazane co i jak. Mój szwagier to ogląda a i ja sam czasami zerkam to tam nowego wymyślili.

Napisano
On 1/27/2025 at 12:03 PM, TAAAAKIkaper___ said:

Kieruję się z państwem o pomoc z doborem podajnika, jaką jego wagę wybrac?

Na wodę stojącą do kija o cw do 50 g wybrałbym nie więcej niż 25 g. Po dołożenia zanęty całość powinna ważyć poniżej 40 g żeby nie uszkodzić kija przy zarzucaniu.