Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry! Posiadam swój własny staw z karpiami,sumami oraz małe okonki do tego jakiś karaś czy drobnica się trafi. Ostatnio myślałem jaki pokarm będzie dla moich ryb najlepszy?
Karpie dostają tam pszenicę i chleb ale co do okoni i sumów to nie mam pojęcia co im dać. A co do karpi to jaki pokarm jest dla nich najlepszy aby rosły zdrowe i duże?
Z góry dziękuje za odpowiedzi:)

Napisano

Mam dwóch dobrych znajomych, którzy mają stawy karpiowe, a przy tym tak jak Ty, trochę drapieżnika i innego białorybu. Jeden z nich karmi karpie pszenicą i czasem chlebem, drugi nie dokarmia wcale, w obu przypadkach ryby są w świetnej kondycji i rosną jak trzeba. Co do okonia i suma, wydaję mi się, że najlepiej wpuścić jakiegoś białorybu.

Napisano

Karpie karm kukurydzą,pszenicą,innym zbożem,gotową paszą a okonie i sumy wyżywią się zjadając karpie,siebie nawzajem i innymi rybami które w tym przypadku byłyby mile widziane w tym akwenie W innym przypadku sum może zjeść gospodarza stawu.Pozdrawiam.

Chleba raczej nie wrzucaj bo strasznie zakwasza wodę.Chyba że dobrej jakości pieczywo i masz pewność że ryby wszystko zjedzą