Jarecki72 Napisano 2 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 (edytowane) Mam pytanie jaki wybrać spinning na okonia,chodzi mi o ciężar wyrzutu i metada boczny trok. Edytowane 2 Maja 2025 przez Jarecki72
Sandacz70 Napisano 2 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 Na boczny trok raczej kij z pełną szczytówką tzw.wklejką.Długość zależy od warunków na łowisku a c.w. od głębokości(im głębiej tym cięższy ciężarek i tym samym c.w. też musi być większy)Boczny trok to jedyna wędka gdzie wolę dłuższe kije.Podczas podciągania dłuższy kij daje więcej możliwości,oraz przy długim troku lepiej się rzuca be splątań.Reasumując. Przykładowy zestaw z brzegu to 270-300cm i c.w. max do 10-15g.Jeśli łowisz głęboko i stosujesz większe przynęty max 18g.Z łódki kij może być ciut krótszy ,ale nie mniej niż 2.4m.To moje zdanie ,ale racja jest jak dupa,każdy ma swoją. 2
Jarecki72 Napisano 2 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 A czy na Boczny trok można złowić każdą rybe drapieżną?
Sandacz70 Napisano 2 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 Oczywiście że tak,ale są inne przyjemniejsze i skuteczniejsze metody.No może nie każdą bo ryby żerujące pod powierzchnią np bolenie byłoby trudno łowić systematycznie,co nie znaczy że całkiem się nie da.Wędka do bocznego w zasadzie wyklucza przemyślane łowienie innymi metodami. 2
Jarecki72 Napisano 2 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 Dziękuję za odpowiedż,ja tak naprawdę zaczynam przygodę ze spinningiem i wszystkiego próbuje ale jak narazie bez żadnych rezultatów.Używam błystki obrotowe,wachadłowe gumy itd. i bez efektów.Dlatego chce spróbować na Boczny trok moze tu będą efekty,chociaż okonie bo na okazy to nawet narazie nie licze.
Sandacz70 Napisano 2 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2025 Może ryb tam nie ma?Jak są okonie to na boczny coś będzie skubać.Największego na boczny złowiłem 39 cm ale z reguły są to małe rybki do 25 cm. 1
Jarecki72 Napisano 3 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Ja przetestowałem różne zbiorniki a teraz to najczęściej to jest kanał żeglugowy i widziałem wędkarzy spławikowych jak i spinningistów.Napewno są tam szczupaki,sandacze,okonie,karp,karaś itd.Caly czas się uczę i podpatruje,chyba że robię coś nie tak.Ale samo bycie nad wodą sprawia mi przyjemność może będzie ten moment żeby się czymś pochwalić.
Sandacz70 Napisano 3 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 No cóż, samemu przy bardzo rybnej wodzie można bez pomocy wypracować skuteczne techniki i dobór sprzętu motodą prób i błędów.Przy słabym rybostanie jest to strasznie trudne.Gdy nie ma materiału porównawczego nie ma z czego wyciągać wniosków.Pamiętam ile lat mi zajęło dobrać się do sandaczy na spinning.Łobuzy były bo brały na żywca a na spinning lipa.Zastrzegam że to były czasy bez internetu i innych poradników.Nie miał mnie kto nauczyć i uczyłem się sam.Wnioski z pojedynczych ,czasami co kilka wyjazdów brań trudno się wyciąga.Kilka lat zeszło zanim odkryłem system. 1
Jarecki72 Napisano 3 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Zgadzam się z tobą,a druga sprawa to że ludzie zabierają każdą rybe.Niemówie że wszyscy,ale na Tik-Toku pokazują jak patrosza małe okonie.Mam jeszcze takie pytanie,czy Boczny trok lepszy jest z jednej linki głównej czy np.na potrójnym krętliku.I czy np.na szczupaka Boczny trok stosować przypon od strony haczyka?. 1
Sandacz70 Napisano 3 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Co do zabierania ryb nie jestem całkowitym przeciwnikiem Dziwnym trafem w sieci wszyscy krytykują że ktoś zabrał jedną czy dwie ryby na kolację a nad wodą prawie wszyscy wszystko biorą bez umiaru.Gdybym był naiwny to pomyślał bym że ci z neta to inni ludzie z innego świata,ale że naiwny nie jestem to wiem że większość to hipokryci.Tak łatwo jadą po innych a sami biorą bez umiaru i zdrowego rozsądku.Co do wiązania przynęty na boczny trok to metoda to powoduje poprzez wirowanie przynęty częste zniszczenie a tym samym potrzebę wymiany przyponu.Ja rozwiązuje to tak że biorę żyłkę główną np 0.14 i przypon np 0.12.Obie żyłki układam równolegle do siebie z tym że główna która ma być do uwiązania ciężarka jest dużo krótsza i obie żyłki zawiązuje na podwójny supeł.Potem do jednej ciężarek a do drugiej tej cieńszej dowiązuje haczyk.Przypon do ciężarka powiedzmy op 20 cm a przypon do haczyka nawet ok 1.5 m.Zarzucamy,czekamy aż opadnie na dno i powoli samym wędziskiem podciągamy na 1-3m a następnie wybieramy zapas żyłki i od nowa powtarzamy tę czynność.Jeśli chcesz łowić szczupaki na boczny musisz dać przypon,mocniejszą żyłkę,mocniejszy kij.Myślę że zostań przy koniach a szczupaki połów na tradycyjny spinning. 1
Sandacz70 Napisano 3 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Chodziło mi o to że dziwnym trafem w sieci spotykam prawie samych" no killowców " a na wodzie prawie samych mięsiarzy.Nie trzeba być Einsteinem aby zrozumieć że ktoś nas tu robi w balona. 2
Jarecki72 Napisano 3 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Ja nie mówię że raz kiedyś nie zabiore ładnej sztuki do domu,ale na tych YT to wszyscy nagrywają filmiki i zawsze wypuszczają i pięknie opowiadają.Ja mam plecionke główna 0.8 czy do przyponu może być fluorocarbon 0.20 bo takie własnie posiadam.A zakupem sugerowałem się internetem.I jak dobrać ogolnie przypon do plecionki.Bo z żyłkami było trochę inaczej czyli 2 rozmiary mniej od głównej,a jak z plecionkami??.I dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Sandacz70 Napisano 3 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 3 Maja 2025 Może być taki zestaw,chociaż ja wolałbym żyłkę.Okonie mają mięciutkie pyszczki i z plecionki częściej spadają.Musisz popróbować co Ci bardziej odpowiada.Z tym że do fluorocarbonu to raczej potrójny krętlik bo trudno będzie połączyć z taką cienką plecionką pewnym węzłem. 1
Jarecki72 Napisano 11 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2025 Hej,mam pytanie do Boczny trok,przy łowienie tą metodą strasznie plątała się plecionka z przyponem z fluorocarbony.Próbowalem zestaw plecionka z przyponem i przy użyciu kretlika.przy pierwszych zutach było jeszcze Ok ale potem wszystko poplątane.Jak przypon był metrowy to po jakimś czasie zrobił się na 20 cm.Czy ktoś ma rade na ten system.
Jarecki72 Napisano 12 Maja 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Maja 2025 Jeszcze jedno pytanie co na okonia wybrać jako linke główną?.Plecionka czy żyłka i o jakich grubościach.
Alexspin Napisano 13 Maja 2025 Zgłoszenie Napisano 13 Maja 2025 (edytowane) Od wielu lat używam plecionki i nie zauważyłem, żeby był to gorszy wybór od żyłki. Polecam Sunline Siglon 0,4/6LB Edytowane 13 Maja 2025 przez Alexspin
Rekomendowane odpowiedzi