Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące zbrojenia gum 10-14cm

Hubert19
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście , jak najbardziej. Wszystko zależy od gumy. Niektóre gumy są na tyle ciężkie , że nie potrzeby stosować obciążenia. Zależy też od łowiska na którym będziesz łowił ( jezioro , rzeka )i na jakiej głębokości będziesz ją prowadził. Potestuj i sam wypróbuj jak guma pracuje bez obciążenia a jak jest dociążona. 

Pamiętaj , że zawsze taką dozbrojkę możesz dociążyć w razie czego wkrętką lub innym ciężarkiem ( ja stosuję  czeburaszki ).

Ja do gum o wadze do 50g zawsze stasuje dociążenie. Nie wiem, może to brak umiejętności ale nawet tak wspaniale pracująca przynęta jak cannibal 15 cm bez żadnego dociążenia potrafi mi się wyłożyć na bok. Jedyna przynęta jaką rzeczywiście nie dozbrajam to abu garcia mcbeast (oklice 50g).

Zresztą ja dość często lubię łowić z opadu a gdy przynęta nie pracuje ogonkiem (a bez obciążenia żadna znana mi przynęta nie pracuje) to od razy u mnie jest to skreślone...

Dalej - dla przykładu Mikado Sicario 14 cm 25g. Znajomy twierdzi, że pięknie mu działa na głowce 7,5g i także zbroi w 5g... według mnie guma działa przyzwoicie na 10g dopiero.

Może zbyt perfekcyjnie podchodzę do sprawy, może ryby wolą właśnie "nieudolną" pracę...

I to jest piękne w naszej pasji :D

4 godziny temu, Kusy napisał:

Ja do gum o wadze do 50g zawsze stasuje dociążenie. Nie wiem, może to brak umiejętności ale nawet tak wspaniale pracująca przynęta jak cannibal 15 cm bez żadnego dociążenia potrafi mi się wyłożyć na bok. Jedyna przynęta jaką rzeczywiście nie dozbrajam to abu garcia mcbeast (oklice 50g).

Zresztą ja dość często lubię łowić z opadu a gdy przynęta nie pracuje ogonkiem (a bez obciążenia żadna znana mi przynęta nie pracuje) to od razy u mnie jest to skreślone...

Dalej - dla przykładu Mikado Sicario 14 cm 25g. Znajomy twierdzi, że pięknie mu działa na głowce 7,5g i także zbroi w 5g... według mnie guma działa przyzwoicie na 10g dopiero.

Może zbyt perfekcyjnie podchodzę do sprawy, może ryby wolą właśnie "nieudolną" pracę...

I to jest piękne w naszej pasji :D

Masz rację to co piszesz. To kombinowanie a zabawa musi trwać. Ja miałem też gumy , gdzie musiałem zmiękczyć ogon gum , bo za cholerę nie chciała pracować. W nurcie tak ale na jeziorze to pomyłka.