Skocz do zawartości

Feeder / metoda - dobór sprzętu

Johnyzwędką
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim, jestem tutaj nowy chciałbym się przywitać i zanudzić szanowne grono pasjonatów, znawców, zawodowców, sympatyków i hobbystów. 

Zaczynam swoją przygodę z wędkowaniem, o ile bez rejestracji czytając to forum dobrałem sobie wszystkie potrzebne mi akcesoria do wędkowania. Torby siedziska wózki podpórki maty podbieraki inne rzeczy tak jeśli chodzi o wędki i kołowrotki to im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego postanowiłem się odważyć i założyć konto i zasięgnąć porady. 

Wędka feeder / metoda 3.3m lub 3.6m w taki przedział celuje 

z polecanych na forum wędzisk znalazłem 

Robinson Stinger feeder 

Jaxon genesis pro feeder 

Daiwa Black Widow feeder 

Daiwa Ninja x feeder 

Daiwa N'zone 

Mikado Katsudo 

Flagman - S canal

Flagman - Cast master 

Pytanie która z tych wędek jest dobra, nie mam karty chcę jeździć na płatne łowiska.

Poradźcie coś proszę.

Mieszkam w małym mieście nie ma tutaj wędkarskiego z prawdziwego zdarzenia nie mam gdzie kijka zobaczyć pomacać popatrzeć jak się ugina.

Zdaje sobie sprawę że Diwa N'zone i Mikado Katsudo są najdroższe i czy warto do nich dopłacić ? 

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc

Siema powiem tak nie jestem na tym forum gwiazda sam często prosze o pomoc. Ciężko tak odpowiedzieć na to pytanie ponieważ no ja np. nie miałem styczności z wszystkimi kijami i firmami. Nie napisałeś np jakie ryby na tej komercji, bo są różne komercję gdzie są ryby małe duże średnie albo byki po 20kg Mam kije z robinsona inny model na rzekę i żywca i jestem super zadowolony ogólnie firma nie droga jak dla mnie robi fajne kije mam też kije do method feeder Daiwa n`zone super slim 60g super kije dla mnie oczywiście ale na komercji przy wielkich karpiach podejrzewam żeby nawet nie piardły:D 

P.S Mam nadzieję że coś pomocnego napisałem

Edytowane przez Dario1906

Na sam początek nie celuje w 20-sto kilowe okazy bo nawet nie wiedziałbym co robić jak się taki złapie. 

Wydaje mi się takie rybki w przedziale do 3 - 4 kg. To bym chyba umiał wyciągnąć z wody. 

Zdaję sobie sprawę że nie trafię na człowieka który ma wszystkie te kije, które wymieniłem, ale jeśli kilka osób coś zachwali będzie to jakiś punkt odniesienia i wartość dodana do moich poszukiwań. 

Widzę że kolega rozsiał to samo zapytanie po różnych forach :D

W nawiązaniu do innych wpisów tu i tam, napiszę że mam s canala w wersji 3,3 i 3,6

Na 3,6 łowiłem karpiki i fajnie pod nimi pracował ale na moi łowisku nie ma byków po 20kg więc nie miałem jak to sprawdzić.

Ogólnie jestem z nich zadowolony. Lekkie i smukłe.

5 minut temu, niebel napisał:

Widzę że kolega rozsiał to samo zapytanie po różnych forach :D

W nawiązaniu do innych wpisów tu i tam, napiszę że mam s canala w wersji 3,3 i 3,6

Na 3,6 łowiłem karpiki i fajnie pod nimi pracował ale na moi łowisku nie ma byków po 20kg więc nie miałem jak to sprawdzić.

Ogólnie jestem z nich zadowolony. Lekkie i smukłe.

Tak, bo tutaj długo się czeka aż post zostanie zatwierdzony. 

Właśnie chciałbym zebrać ileś tam polecajek jakiegoś modelu. Czytam te fora i dużo różnych wędek jest polecanych ale te co wymieniłem wydają mi się najczęściej polecane. 

Nie znam się i chciałbym dobrze wybrać. 

Z tymi S-canal jest jeden wałek - nie mają przelotki na dolniku. Pierwsza przelotka dopiero na środkowym elemencie. To może być niedogodność dla tych którzy nie demontuję zestawu z wędki.

Na komercję wybrał bym raczej Squadron Commercial Carp 3,6 m do 90 g jeśli chodzi o flagmana.

Każdy dobiera sprzęt pod łowisko, preferencje i portfel. :D

Jednemu pasuje wędka delikatna i czuła a inni wolą łowić przysłowiowym kołkiem :D

Jeśli wiesz że jedziesz nad wannę z karpiami to nie ma sensu brać bardzo delikatnego sprzętu. 

Wiadomo że na zwykłych wodach czasami trafi się jakiś bonus i taka wędka powinna sobie z tym poradzić ale czy wyciągnie z 3 lub 4 kabany pod rząd, ciężko powiedzieć.

to dobry pomysł.

Tylko zastanów się czy na pewno potrzebujesz od razu dwie wędki. Ja też tak zaczynałem a teraz wolę skupić się na jednej, no chyba że jadę na PZW i wiem że szału nie będzie. Ale na zbiornikach z dużym rybostanem kabanów dwie wędki to problem. Jedną ciągniesz rybę a na drugiej branie że wędkę porywa. :D

Jeśli  jednak chcesz dwie  to kup to co Ci się najbardziej podoba. Połowisz sezon i sam się zorientujesz jaki sprzęt Ci najbardziej pasuje.

Edytowane przez niebel